Το Κρεμλίνο επέκρινε σφοδρά τις πρόσφατες προτάσεις για τον οπλισμό της Ουκρανίας με πυρηνικά όπλα, χαρακτηρίζοντας την ιδέα “άκρως εξτρεμιστική” και “απόλυτα ανεύθυνη.” Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι μια τέτοια ρητορική θα μπορούσε να κλιμακώσει επικίνδυνα τις παγκόσμιες εντάσεις.
Οι New York Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι ανώνυμοι δυτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα πριν τον διαδεχτεί ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
“Αρκετοί αξιωματούχοι πρότειναν μάλιστα ότι ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να επιστρέψει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία που αφαιρέθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό θα ήταν ένας άμεσος και τεράστιος αποτρεπτικός παράγοντας. Αλλά ένα τέτοιο βήμα θα ήταν περίπλοκο και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις” είχαν αναφέρει συγκεκριμένα οι NYT.
«Πρόκειται για μια ανεύθυνη λογική από ανθρώπους με κακή αντίληψη της πραγματικότητας», είπε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης. Σημείωσε ότι η πρόταση, που φέρεται να εκφράστηκε από ανώνυμους αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αντικατοπτρίζει μια «υπερεξτρεμιστική πλευρά» της δυτικής πολιτικής σκέψης και προειδοποίησε την Δύση λέγοντας να ακούσει προσεκτικά τα λόγια του Πούτιν όσον αφορά στην Ουκρανία.
Ανώνυμες προτάσεις προκαλούν συναγερμό στη Ρωσία
Ο σάλος ακολουθεί μια αναφορά από τους New York Times στις 21 Νοεμβρίου, η οποία αποκάλυψε ότι μερικοί δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στις ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα ως μοχλό πίεσης για το τέλος του πολέμου. Η πρόταση συνδέθηκε με την απόφαση της Ουκρανίας να παραδώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο την Δεκαετία του 1990 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ενώ η έκθεση αναγνώριζε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν απίστευτα δύσκολη να εκτελεστεί και γεμάτη με επικίνδυνες συνέπειες πέρα από ότι είναι ανεπιβεβαίωτη, το Κρεμλίνο απ’ ότι φαίνεται την εξέλαβε αρκετά σοβαρά.
Η Ρωσία προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες
Λίγες μέρες πριν από την δήλωση του Πεσκόφ, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ που είναι και στενός φίλος του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπενθύμισε:
«Εάν η Δύση προμηθεύσει με πυρηνικά όπλα την Ουκρανία, η Μόσχα θα μπορούσε να το θεωρήσει ισοδύναμο με επίθεση στη Ρωσία, παρέχοντας βάση ακόμα και για μια πυρηνική απάντηση».