ΚΟΒΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ: Παρέμβαση Αλ Σίσι για τη Λιβύη

Για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι υποσχέθηκε την ακλόνητη υποστήριξη της Αιγύπτου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ τόνισε επίσης την επιθυμία της Αιγύπτου να συνεργαστεί πιο στενά με τους διάφορους πολιτικούς παράγοντες της Λιβύης κατα την διάρκεια της συνάντησης του με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης […]

Για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι υποσχέθηκε την ακλόνητη υποστήριξη της Αιγύπτου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ τόνισε επίσης την επιθυμία της Αιγύπτου να συνεργαστεί πιο στενά με τους διάφορους πολιτικούς παράγοντες της Λιβύης κατα την διάρκεια της συνάντησης του με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι δήλωσε ότι:

“Ο θεμελιώδης στόχος της Αιγύπτου είναι να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια για τους Λίβυους αδελφούς μας και να βοηθήσει να εκφραστεί η ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού μέσω της διατήρησης της ενότητας των λιβυκών εδαφών, της αποκατάστασης της ειρήνης, της σταθερότητας και του τερματισμού της ξένης ανάμειξης”, δήλωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη πλευρά, ο Αλ-Μενφί τόνισε την επιθυμία του να συνεργαστεί πιο στενά με την Αίγυπτο για να εγγυηθεί ότι οι εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν στην ώρα τους και ότι ο Λιβυκός λαός θα έχει ένα καλύτερο μέλλον.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Αιγύπτου είπε ότι η διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη θα εμποδίσει τις προσπάθειες εκείνων που «έχουν άλλα συμφέροντα» δείχνοντας με το δάχτυλο την Τουρκία και τους συνεργάτες της.

Χρησιμοποιώντας τη φράση “σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων”, ζήτησε από όλα τα μέρη εντός και εκτός Λιβύης να “δράσουν υπεύθυνα και λογικά” με τρόπο που “να βοηθήσει τη Λιβύη να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να τερματίσει τα δεινά του λαού της”.

NEMESISHD.GR

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

ΗΠΑ: «Όχι» Ρούμπιο στην πρόταση του Ιράν για ειρήνη με όρους στα Στενά του Ορμούζ – Δυσοίωνη αποχώρηση ΗΠΑ από Πακιστάν

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθαρίζει πως η πρόταση της Τεχεράνης για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ είναι μη αποδεκτή. Ενώ το Ιράν επιχειρεί να συνδέσει τη ναυσιπλοΐα με την άρση του οικονομικού αποκλεισμού, η Ουάσιγκτον εμμένει στην προτεραιότητα του πυρηνικού προγράμματος και της ελεύθερης διέλευσης από τα διεθνή ύδατα.

Ελληνική «αντεπίθεση» στη Λιβύη: Τι δρομολογεί το ΥΠΕΞ για ΑΟΖ και άλλες συμφωνίες κατά Τουρκίας

Στρατηγικό άνοιγμα της Αθήνας προς την Τρίπολη με φόντο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμφώνησε με την ηγεσία της Λιβύης για την επανενεργοποίηση των τεχνικών επιτροπών για την ΑΟΖ και την ενεργοποίηση της Μικτής Επιτροπής, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της γεωγραφικής πραγματικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη στην Τρίπολη για ΑΟΖ και Μεταναστευτικό από τον ΥΠΕΞ

Την Τρίπολη της Λιβύης επισκέπτεται επίσημα τη Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για τις ελληνολιβυκές σχέσεις. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.

Περισσότερες Εξελίξεις