Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΔΕΝ ΜΠΛΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Καθολικοί επίσκοποι στην Τουρκία δεσμεύτηκαν να μην εναντιωθούν στα σχέδια για τη χρήση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί, ανέφερε η UCA News την Παρασκευή.

«Αν και θα θέλαμε η Αγία Σοφία να διατηρήσει τον χαρακτήρα της ως μουσείο, δεν εναπόκειται σε εμάς να παρέμβουμε ή ακόμη και να εκφράσουμε τη γνώμη μας σχετικά με μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά την Δημοκρατία της Τουρκίας», δήλωσε μια ομάδα τούρκων επισκόπων την Πέμπτη.

Η Αγία Σοφία, που χτίστηκε αρχικά ως καθεδρικός ναός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 537, μετατράπηκε σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1992 και στη συνέχεια σε μουσείο το 1935 υπό την προεδρία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Με την πάροδο των ετών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει επανειλημμένα τη μετατροπή του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ σε τζαμί για να εκπληρώσει μια μακροχρόνια απαίτηση από τους ισλαμιστές της Τουρκίας.

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας πρόκειται να αποφανθεί για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στις 2 Ιουλίου.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε σχέδια μετατροπής λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι «αριστούργημα αρχιτεκτονικής ιδιοφυΐας, παγκοσμίως γνωστή ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού».

«Οποιαδήποτε αλλαγή θα προκαλέσει έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση μεταξύ χριστιανών σε όλο τον κόσμο, καθώς και θα βλάψει την ίδια την Τουρκία», δήλωσε η Ιερά Σύνοδος στις 12 Ιουνίου.

Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα του να ακυρώσει το διάταγμα του Ατατούρκ και να ανοίξει ξανά το ιστορικό μνημείο ως χώρο μουσουλμανικής λατρείας.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα