Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΝΚΕΡ: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή, επικαλούμενο «παραβιάσεις».

Το περιστατικό πιθανόν να αποτελεί αντίποινα για ιρανικό πλοίο του οποίου η πορεία, εμποδίστηκε πρόσφατα από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αφού μετέφερε αργό πετρέλαιο κατά παραβίαση του εμπάργκο.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε διάβημα κατά του Ιρανού πρέσβη στην Αθήνα, και ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία για τον Ιράν, προτρέποντας τους πολίτες να μην ταξιδέψουν.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Διαβάστε ακόμα: Μήνυμα σε Τουρκία: «Τους ενοχλεί η δυνατή Ελλάδα» – NEMESIS HD

Τελευταίες εξελίξεις

«Η Κύπρος θα ήταν δική μας» – Ερντογάν για την Τουρκική Εισβολή του 1974

Άγκυρα, Τουρκία - Σε δηλώσεις σχετικά με την τουρκική...

Δήλωση Πούτιν για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δυτικές χώρες

Μόσχα, Ρωσία - Στην πιθανότητα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου...

Διαβάστε ακόμα