Δεν καλύπτει ΑΟΖ η Ελληνογαλλική συμφωνία: Είναι τόσο κακό;

Σύμφωνα με ερώτηση που έκανε το EUROACTIV στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Γαλλία διευκρινίζει οτι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν καλύπτει την ΑΟΖ αλλα μόνο την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, το Γαλλικό ΥΠΕΞ απάντησε στο EUROACTIV λέγοντας:

«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», έγραψε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του.

Είναι όμως αυτο τόσο κακό;

Η αποψή μας στο NEMESISHD.GR επειδή είδαμε πολλά άρθρα να παρουσιάζουν αυτο το γεγονός ως κάτι το τρομερά αρνητικό που “ακυρώνει την χρησιμότητα” της συμφωνίας αυτης θα θέλαμε να παραθέσουμε μερικά επιχειρήματα γιατι πολλές φορές κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος.

Αρχικά, η συμφωνία αυτη ειναι μια διακρατική συμφωνία που δεν ακυρώνει το άρθρο 4 της Ευρωπαικής Ένωσης, για συνολική άμυνα αλλα το ενισχύει. Το οτι δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ δεν λέει κάτι καθώς η ελληνική ΑΟΖ καλύπτεται απο το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική αεροπορία και δεν πρέπει να περιμένουμε κανέναν αλλο να κάνει την δουλειά του αστυνόμου αν δεν την κάνουμε εμείς.

Δεύτερον, η αναφορά στην επικράτεια σημαίνει προστασία του Ελληνικού εδάφους είτε αυτο ειναι ο Έβρος είτε ειναι τα Ίμια, τι σημαίνει αυτό αν κοιτάξουμε πέρα απο την μύτη μας;

Οτι αν χρειαστεί να επέμβουμε στην Κύπρο μπορούμε να δεσμέυσουμε περισσότερες δυνάμεις για την ενίσχυση της άμυνας του νησιού με την Γαλλία να είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει οτι το ελληνικό έδαφος δεν θα προσβληθεί.

Κατι το οποίο ουσιαστικά, είναι και το ζουμί της υπόθεσης αυτης της συμφωνίας για τους Έλληνες που δεν ξεχνάνε οτι στην Κύπρο ακόμα η Τουρκική μπότα μολύνει ελληνικά εδάφη.

NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου, χωρίς σχετική άδεια.

Share
Translate »