Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

«Ήταν λάθος»: Πούτιν για σοβιετική εισβολή σε Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια απρόσμενη τροπή των γεγονότων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε δημόσια ότι οι εισβολές της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία το 1956 και στην Τσεχοσλοβακία το 1968 ήταν λάθος κινήσεις. Αυτή η παραδοχή έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.

Οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία είχαν στόχο να καταπνίξουν τις μαζικές διαδηλώσεις και τα αιτήματα για μεγαλύτερες ελευθερίες. Στην Ουγγαρία, η εξέγερση του 1956 καταπνίγηκε από σοβιετικά τανκς και στρατεύματα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 2.600 Ούγγροι και 600 Σοβιετικοί να χάσουν τη ζωή τους. Ομοίως, η Άνοιξη της Πράγας του 1968 στην Τσεχοσλοβακία τερματίστηκε από τις δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας υπό την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, προκαλώντας περίπου 137 θανάτους Τσέχων και Σλοβάκων.

«Ήταν λάθος»: Πούτιν για σοβιετική εισβολή σε Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία
By Kremlin.ru

Μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να βλάπτουμε τα συμφέροντα άλλων λαών μέσω της εξωτερικής πολιτικής. Συνέχισε λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους κάνουν παρόμοια λάθη στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Αυτά τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου ο Πούτιν ρωτήθηκε για τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης ως αποικιακής δύναμης στις προηγούμενες εισβολές της.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις ορισμένων από τον στενό του κύκλο. Ένα βιβλίο ιστορίας που γράφτηκε από έναν από τους συμβούλους του Πούτιν, τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ισχυριζόταν ότι η Ουγγρική Επανάσταση του 1956 ήταν μια φασιστική εξέγερση που οργανώθηκε από τη Δύση. Αυτό οδήγησε σε κριτική από Ούγγρους πολιτικούς και ιστορικούς, που τονίζουν ότι οι επαναστάτες του 1956 θεωρούνται ήρωες στην Ουγγαρία.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα