Ιστορική ομιλία Μενέντεζ υπέρ Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου – Σφοδρή επίθεση κατά Ερντογάν

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Δεν έχει σταματήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (SFRC), Ρόμπερτ (Μπόμπ) Μενέντεζ να βάζει στην θέση του τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς εξαπέλυσε νέο μπαράζ που υποστηρίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Ο Μενέντεζ δήλωσε σε σημεία των δηλώσεων του:

Πριν από λίγες μέρες μπροστά από ένα δημαρχείο στη Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε να πυροδοτήσει μια πυραυλική επίθεση στην Αθήνα. Είπε «η Ελλάδα φοβάται τον πύραυλο μας. Λένε ότι ο πύραυλος τυφώνας θα χτυπήσει την Αθήνα» και μετά απευθύνθηκε ευθέως στον ελληνικό λαό και είπε, θα σας χτυπήσει, εκτός αν μείνετε ήρεμοι.

Πρόκειται για ένα μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί ευθέως να χτυπήσει την Αθήνα, μια πόλη τριών εκατομμυρίων πολιτών.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μια σκόπιμη επίθεση σε αμάχους, είναι έγκλημα πολέμου. Και έτσι, κύριε Πρόεδρε, έρχομαι σήμερα στο βήμα για να καταδικάσω τις πρόσφατες ενέργειες του Τούρκου προέδρου, οι οποίες όχι μόνο είναι ανησυχητικές, αλλά και εντελώς απαράδεκτες.

Για χρόνια ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει αντιδημοκρατικές πολιτικές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από την ποινικοποίηση της ελευθερίας της έκφρασης μέχρι την καταστολή των διαφωνούντων και των προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει και φιμώσει τόσους πολλούς ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σε ένα σημείο υπήρχαν περισσότεροι δικηγόροι και δημοσιογράφοι στις τουρκικές φυλακές από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η κυβέρνησή του συνεχίζει να προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια για τη γενοκτονία της Αρμενίας, διώκοντας συγγραφείς και ιστορικούς. Το 2008, ένας από τους δημοσιογράφους που έγραφαν για τη γενοκτονία δολοφονήθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Όσο βίαιη κι αν ήταν η θητεία του Ερντογάν στο εσωτερικό, η εξωτερική του πολιτική ήταν απολύτως απαίσια.

Ιστορική ομιλία Μενέντεζ υπέρ Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου - Σφοδρή επίθεση κατά Ερντογάν
Photo by rferl.org (Photolure)

Την παραμονή του πολέμου στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), η Τουρκία πούλησε στο Αζερμπαϊτζάν 77 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθούν σε αθώους Αρμένιους»

«Πέντε δεκαετίες μετά την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, ο Ερντογάν εξακολουθεί να ενισχύει της διαφορές στο νησί. Πέρυσι, πρότεινε το άνοιγμα της κυπριακής πόλης Βαρωσίων σε μια προσπάθεια να μεγαλώσει η τουρκική επιρροή.

Πρόκειται για παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτόν τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν απείλησε να ενισχύσει τους σχεδόν 30.000 Τούρκους στρατιώτες στην Κύπρο με περισσότερα χερσαία, ναυτικά και αεροπορικά όπλα, πυρομαχικά και οχήματα.

Ιστορική ομιλία Μενέντεζ υπέρ Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου - Σφοδρή επίθεση κατά Ερντογάν
Turkish Armed Forces soldiers assigned to Regional Command-East, Kosovo Force, conduct a foot patrol along the administrative boundary line in Kosovo on Feb. 1, 2021. The platoon took a flight from Camp Bondsteel to be (U.S. Army National Guard photo by Staff Sgt. Tawny Schmit)

Σαφώς, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας από τον Πούτιν και σημειώνει τις μεθόδους του.

Αυτός και είναι ένας λόγος που κάνει τα σχόλια του σχετικά με την εκτόξευση πυραυλικών επιθέσεων στην Ελλάδα, ανησυχητικά. Βλέπουμε τον Ερντογάν να αμφισβητεί επανειλημμένα την ελληνική κυριαρχία. Αυτό το καλοκαίρι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο. Έτσι, οι απειλές του για πλήγμα στην Αθήνα ταιριάζουν με το μοτίβο τουρκικών διεκδικήσεων ελληνικού εδάφους. Είπε ακόμα ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να αποβιβαστούν στην Ελλάδα ξαφνικά μια νύχτα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου. Εκείνοι που απλώς λένε, ω, καλά είναι απλώς ένας τρελός, το κάνουν με φόβο. Είπαν ότι ο Πούτιν ήταν απαίσιος και ότι έχουμε μια σύγκρουση στην Ευρώπη — και έχουμε έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρέπει να καταγγέλουμε τον Ερντογάν όταν αμφισβητεί τους δημοκρατικούς κανόνες και επιτρέπει στις δυνάμεις του να διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέλω οι σύμμαχοί μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους τους για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν περαιτέρω εισβολές στη βορειοανατολική Συρία.

Ιστορική ομιλία Μενέντεζ υπέρ Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου - Σφοδρή επίθεση κατά Ερντογάν
PHOTO By TSGT KEVIN J. GRUENWALD, USAF – Defense Visual Information Center (DVIC)

Και απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις κατά της Ελλάδας και να τραβήξει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο. Και νομίζω ότι, δεδομένης όλης αυτής της πρόσφατης συμπεριφοράς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν.

Γι’ αυτό, ως πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω κανένα f-16 για την Τουρκία έως ότου σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε ολόκληρη την περιοχή.

Τώρα, είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα αρέσει σε πολλούς και ο πρόεδρος Ερντογάν με έχει επικρίνει χαρακτηρίζοντας με ως εχθρό του κράτους του, αλλά αν το να αντιστέκομαι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει να είμαι εχθρός του Ερντογάν, αν ζητάω από την Τουρκία να σταματήσει να οπλίζει το Αζερμπαϊτζάν που οδηγεί σε μια σφαγή αθώων Αρμενίων με καθιστά εχθρό του Ερντογάν, αν η απαίτηση από την Τουρκία να αναγνωρίσει την κυπριακή κυριαρχία με κάνει εχθρό του, τότε αυτό είναι ένα μετάλλιο που θα φορέσω με τιμή.

Έτσι, στους συναδέλφους μου εδώ στη Γερουσία, θα κλείσω λέγοντας, μη φοβάστε να υπερασπιστείτε τις αμερικανικές αξίες μπροστά στην επιθετικότητα του Ερντογάν. Στη διεθνή κοινότητα, μη διστάσετε να κατηγορήσετε την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Προς τους πολίτες που ζουν στη σκιά των πυραύλων Tayfun (τυφώνα) του Ερντογάν, μην ξεχνάτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλάι σας» είπε σε σημεία των δηλώσεων του ο Ρόμπερτ (Μπόμπ) Μενέντεζ.

Μετάφραση από Αγγλικά σε Ελληνικα – NEMESISHD.GR

Πρόσφατα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μετά από ενέδρα

Ένα όχημα που μετέφερε στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης...

Κλοπή Merkava από στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Σε μια παράξενη είδηση, ένα εκτός υπηρεσίας άρμα μάχης...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

AN/APG-83 AESA Scalable Agile Beam Radar (SABR): Το ραντάρ των Ελληνικών F-16V

Η τεχνολογία ραντάρ υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση των σύγχρονων...

Το Τουρκικό Βαλλιστικό πρόγραμμα, η απουσία της Ελλάδας και οι λύσεις

Τα χρόνια περνάνε και το ερώτημα παραμένει ίδιο.Δεν έχει...