Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Ισραήλ: «Έτοιμοι να πολεμήσουμε και την Παλαιστινιακή Αρχή αν χρειαστεί» – Από τι εξαρτάται

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ετοιμότητα του Ισραήλ για πιθανή σύγκρουση και με την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή συνεργασία μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς στη Γάζα.

Οι νέες αυτές πληροφορίες αφορούν την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Ασφάλειας της Κνεσέτ, όπου ο Νετανιάχου είχε εκφράσει και τους προβληματισμούς του για τους στόχους της Παλαιστινιακής Αρχής κατά του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι μια επίθεση στις δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής εξετάζεται ως επιλογή σε περίπτωση συνεργασίας της με την Χαμάς, λέγοντας: “Το συζητάμε. Και θέλουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου εάν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, τότε εντός λίγων λεπτών θα υπάρχουν ελικόπτερα στον αέρα για να απαντήσουν».

Ο Νετανιάχου στην ίδια συνάντηση όπως σας είχαμε ενημερώσει ανέπτυξε τις σκέψεις του για την περιοχή, τονίζοντας τους κοινούς στόχους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με το Ισραήλ, ενώ αναγνώρισε τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους. Τόνισε ότι η Φάταχ του Προέδρου Αμπάς, το οποίο κυριαρχεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, θέλει την σταδιακή εξόντωση του Ισραήλ, ενώ η Χαμάς την θέλει εδώ και τώρα.

Η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής περιλαμβάνει συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά τις ένοπλες ομάδες στη Δυτική Όχθη που έχουν εξαπολύσει στο παρελθόν επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους. Το Ισραήλ έχει αναφέρει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να καταστείλει ή να περιορίσει αυτές τις ομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχει αναφέρει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έμμεσα τις βοηθάει, κάτι το οποίο αρνείται η Φατάχ.

Στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει συχνά επιδρομές σε προσφυγικούς καταυλισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα μεταξύ Παλαιστινίων με Αραβικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια τέτοιων επιδρομών στο έδαφος της Παλαιστιανικής Αρχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις και την αβεβαιότητα γύρω από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, με πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης εάν δεν βρεθεί άμεσα πολιτική λύση.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα