Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε το ιστορικό πακέτο βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για...

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε το ιστορικό πακέτο βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν

Πηγή φωτογραφίας: Ukrainian MoD

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα σημαντικό πακέτο βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επεκτείνει τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς όλες αυτές οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρούς κινδύνους από τους εχθρούς τους και ειδικά η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην άμυνα της.

Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία αυτού του πακέτου για την ενίσχυση τόσο της εθνικής όσο και της παγκόσμιας ασφάλειας. «Θα κάνει την Αμερική πιο ασφαλή, θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής. Η βοήθεια περιλαμβάνει μια αξιοσημείωτη στρατιωτική βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει συνεχείς προόδους από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ ενήργησαν γρήγορα μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να επιβεβαιώνει ότι νέα όπλα και εξοπλισμός θα σταλούν στην Ουκρανία «αμέσως» για να βοηθήσουν το Κίεβο στις αμυντικές του προσπάθειες. Μάλιστα, δήλωσε ο ίδιος ο Μπάιντεν ότι της επόμενες ώρες η Ουκρανία θα αρχίσει να παραλαμβάνει οπλισμό.

Η δικομματική στήριξη ξεπερνά το αδιέξοδο του Κογκρέσου

Ο Μπάιντεν υπέγραψε το ιστορικό πακέτο βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν
By U.S. Department of Veterans Affairs – 1 231111 ARLNC ER 0191, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=145884845

Το πακέτο βοήθειας έλαβε ισχυρή δικομματική υποστήριξη, ξεπερνώντας το αδίεξοδο που επικρατούσε επί μήνες από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Το πακέτο ψηφίστηκε με σημαντική πλειοψηφία και στη Γερουσία, μετά από επιτυχή ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ τόνισε το ταξίδι προς αυτό το επίτευγμα, δηλώνοντας: «Μετά από περισσότερους από έξι μήνες σκληρής δουλειάς και πολλές ανατροπές στον δρόμο, η Αμερική στέλνει ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο: δεν θα σας γυρίσουμε την πλάτη».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) εξήρε την έγκριση της βοήθειας, σημειώνοντας ότι «ενισχύει τον ρόλο της Αμερικής ως φάρο της δημοκρατίας και ηγέτη του ελεύθερου κόσμου».

Προκλήσεις και προβληματισμοί για Ουκρανία

Παρά τη σημαντική υποστήριξη, η μεγάλη καθυστέρηση στη χορήγηση αυτής της βοήθειας έχει θέσει προκλήσεις στις προσπάθειες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την Ουκρανία. Οι συνεχιζόμενοι πρόοδοι των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για την Ουκρανία. Ενώ η άμεση παροχή του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια θα βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, η πολυπλοκότητα της σύγκρουσης απαιτεί συνεχή υποστήριξη και πόρους για να διασφαλιστεί ότι θα αντέξει την ρωσική πίεση η Ουκρανία.

Ταϊβάν, Ισραήλ και Παλαιστίνιοι

By Fars Media Corporation, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=138616137

Το πακέτο βοήθειας που εγκρίθηκε χορηγεί επίσης 17 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ, καθώς και 9 δισεκατομμύρια δολάρια για αμάχους που υποφέρουν σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί επίσης για συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης και της Ταϊβάν, ως αντίβαρο στην «κομμουνιστική Κίνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, αντέδρασε στα νέα για την ψηφοφορία ευχαριστώντας τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την «ακλόνητη δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Exit mobile version