Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η Τουρκία επιμένει για τα Eurofighter Typhoon: «Θα προσπαθήσουμε να μεταπείσουμε την Γερμανία» Πόσα θέλει και οι τελευταίες εξελίξεις για τα εμπόδια

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με ευρωπαϊκά κράτη για την αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, μια κίνηση που προκλήθηκε από τα εμπόδια στην απόκτηση αναβαθμισμένων μαχητικών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ (Yasar Guler), σε πρόσφατη δήλωση, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και την Ισπανία σχετικά με τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, παρά τις ενστάσεις της Γερμανίας. Ο Γκιουλέρ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς στην Άγκυρα την Πέμπτη για να προωθήσουν αυτές τις συνομιλίες. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας έγκειται στην πιο προηγμένη, νεόδμητη έκδοση του Eurofighter και από ότι φαίνεται όχι σε μεταχειρισμένα όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Η Τουρκία επιμένει για τα Eurofighter Typhoon: «Θα προσπαθήσουμε να μεταπείσουμε την Γερμανία» Πόσα θέλει και οι τελευταίες εξελίξεις για τα εμπόδια
PHOTO By Ronnie Macdonald from Chelmsford, United Kingdom – Eurofighter Typhoon FGR4 4, CC BY 2.0,

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί το αίτημα της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2021 για 40 μαχητικά Lockheed Martin Corp F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της. Ενώ η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρει ότι θέλει να εγκρίνει τη συμφωνία των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίζει προβλήματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της στάσης της Τουρκίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ, τις σχέσεις της με την Ρωσία, του ιστορικού της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις παραβιάσεις στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο και τις εισβολές της σε Συρία και Ιράκ.

Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, η Τουρκία ενημέρωσε από ότι φαίνεται πρόσφατα το ΝΑΤΟ ότι δεν θα ολοκληρώσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, προσθέτοντας άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στις σχέσεις της με τη συμμαχία.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε: “Οι αεροπορικές μας δυνάμεις απαιτούν επειγόντως νέα αεροσκάφη. Τα F-16 είναι η προτιμώμενη επιλογή μας, αλλά δεδομένης της καθυστέρησης και της αβεβαιότητας στην απάντηση των ΗΠΑ, τα Eurofighter Typhoon είναι η επόμενη καλύτερη εναλλακτική λύση” είπε και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εμποδίων που θέτει η Γερμανία.

Το Eurofighter Typhoon, ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, είναι ένα κοινό έργο μεταξύ της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που εκπροσωπείται από μεγάλες αμυντικές εταιρείες όπως η Airbus, η BAE Systems και η Leonardo. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γκιουλέρ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε στην πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί αυτά τα αεροσκάφη ως προσωρινή λύση.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις για κατάπαυση πυρός στην Γάζα από Ισραήλ και Χαμάς πριν την εισβολή στην Ράφα – Τι ξέρουμε ως τώρα

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισέλθει με τις δυνάμεις του στο τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, την Ράφα που βρίσκονται αρκετές δυνάμεις της Χαμάς αλλά και ένα τεράστιο κύμα προσφύγων που μετακινήθηκαν από την Βόρεια Γάζα και το Χαν Γιουνίς, αυξάνοντας τους φόβους για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση μαχών.

Διαβάστε ακόμα