Η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS που παρέχονται από τις ΗΠΑ κατά του Ρωσικού εδάφους, με στόχο μια αποθήκη όπλων στην περιοχή του Μπριάνσκ. Η κίνηση σηματοδοτεί την πρώτη κλιμάκωση του είδους μετά από 1000 μέρες πολέμου, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν χορήγησε στο Κίεβο την άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας εναντίον του ρωσικού εδάφους, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Παράλληλα, ως απάντηση, ο Πούτιν άλλαξε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Λεπτομέρειες της επίθεσης
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι πέντε από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα, ενώ ένας έκτος υπέστη ζημιές. Θραύσματα από τον κατεστραμμένο πύραυλο φέρεται να προσγειώθηκαν στην στρατιωτική εγκατάσταση, προκαλώντας πυρκαγιά. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή σημαντικές ζημιές από την επίθεση.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει το χτύπημα και προς το παρόν ο ισχυρισμός έρχεται μόνο από το Ρωσικό ΥΠΑΜ (Υπουργείο Άμυνας) όμως μια σημερινή δήλωση του Ζελένσκι σε ερώτηση για το χτύπημα μάλλον έμμεσα το επιβεβαιώνει:
«Λυπούμαστε, δεν υπάρχουν επιπλέον λεπτομέρειες. Η Ουκρανία έχει δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας, έχουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας δικής μας παραγωγής, έχουμε τώρα τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς «Neptune» και όχι μόνο έναν. Και τώρα έχουμε ATACMS. Και θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά», είπε ο Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χτύπημα στην περιοχή του Μπριάνσκ.
Η Ρωσία ενημερώνει το πυρηνικό της δόγμα
Ώρες μετά την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, σηματοδοτώντας ένα νέο όριο για ενδεχόμενα πυρηνικά αντίποινα. Η ενημερωμένη πολιτική προβλέπει ότι:
- Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας από μη πυρηνικό κράτος —αν υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη— θα αντιμετωπίζεται ως κοινή επίθεση.
- Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων με στόχο τη Ρωσία ενδέχεται να προκαλέσουν αντίποινα.
- Ξένο έδαφος ή πόροι που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγο για πυρηνική απάντηση.
Οι αλλαγές του Κρεμλίνου ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες προειδοποιήσεις για την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση, ενισχύοντας τους φόβους για πιθανή κλιμάκωση σε πυρηνική αντιπαράθεση.
Χρήση ATACMS: Μια αλλαγή για την Ουκρανία
Η χρήση βλημάτων ATACMS κατασκευής ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μια τακτική αναβάθμιση για την Ουκρανία κατά της Ρωσίας, προσφέροντας βελτιωμένες δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας. Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στο Κίεβο να στοχεύει ρωσικά στρατιωτικά στοιχεία υψηλής αξίας που προηγουμένως ήταν δύσκολο να προσβληθούν από τις μικρές εκρηκτικές γομώσεις των UAV.
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τα χτυπήματα που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στο έδαφός της θα θεωρούνταν πρόκληση και η σημερινή επίθεση μπορεί τώρα να μετατοπίσει περαιτέρω την τροχιά της σύγκρουσης σε αχαρτογράφητο έδαφος.