Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025
7.3 C
Athens

Μπαράζ Τουρκικών παραβιάσεων ξανά στο Αιγαίο: Μαχητικά έσπευσαν προς αναχαίτιση

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ούτε μια ούτε δύο αλλά 12 παραβιάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοροφορίας (ΚΕΚ) πραγματοποίησαν σύμφωνα με ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Τουρκικά επαδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Νοτιοανατολικό Αιγάιο, προκαλώντας την άμεση απογείωση μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία τα οποία έσπευσαν στο σημείο.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι δεν κρατιέται πλέον ούτε στα προσχήματα του δήθεν «καλού κλίματος» που αναφέρει σε κάθε συνάντηση με Έλληνες αξιωματούχους και όχι μόνο, και επιστρέφει στις παλιές πρακτικές της, οι οποίες είναι η ξεκάθαρη αμφισβήτηση την ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Συγκεκριμένα, 17 αεροσκάφη συμμετείχαν στην σημερινή πρόκληση ανάμεσα τους μαχητικά, UAV και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και CN-235 σε συνολικά 6 σχηματισμούς που παραβίαζαν συστηματικά τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας χωρίς κατάθεση σχέδιου πτήσης όπως φαίνεται και στον πίνακα ανακοινώσεων των παραβιάσεων του ΓΕΕΘΑ. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί κατά πάγια πρακτική και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μπαράζ Τουρκικών παραβιάσεων ξανά στο Αιγαίο: Μαχητικά έσπευσαν προς αναχαίτιση
PHOTO: ΓΕΕΘΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2024

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ «Οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας έχουν θεσπιστεί από τις εντεταλμένες από τον ICAO ελληνικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών με βάση τις προβλέψεις και τις σχετικές συστάσεις του ICAO, καθώς και τη διεθνή πρακτική και αποσκοπούν στην εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών πτήσεως σε όλον τον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών.

Η Τουρκία διατείνεται τα τελευταία χρόνια ότι η Σύμβαση του Σικάγου του 1944 και οι κανόνες και συστάσεις του ICAO δεν εφαρμόζονται έναντι των κρατικών αεροσκαφών, παραβλέποντας την υποχρέωση των κρατών να εξασφαλίζουν ότι τα αεροσκάφη τους σέβονται τις βασικές αρχές και τους κανόνες που είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας».

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Ξαφνική επίθεση της Ουκρανίας σήμερα στο Κουρσκ: Τι ξέρουμε ως τώρα και τι απαντούν Ρωσικές πηγές

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα σφοδρή επίθεση στην περιφέρεια...

Μάχες μεταξύ Χεζμπολάχ και νέας Συρίας στα σύνορα με Λίβανο: Σε συναγερμό ο Λιβανέζικος στρατός

Ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν από το μεσημέρι στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας...
00:00:15

Το Ισραήλ δοκιμάσε τον ναυτικό πύραυλο “Gabriel 5” 200/400 χλμ – Βίντεο από την βολή

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε την επιτυχημένη επιχειρησιακή...

Επιμένει ο Τραμπ για Γάζα και Παλαιστίνιους: «Θα γίνει έδαφος ΗΠΑ και…»

Την πρότασή του για αξιοποίηση της Λωρίδας της Γάζας...

Διαβάστε επίσης

M270 MLRS: Το «μακρύ χέρι» του Ελληνικού Πυροβολικού

Λίγα οπλικά συστήματα έχουν την επίδραση στο πεδίο όπως...

GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb): Μια σύγχρονη ρουκέτα για τα Μ270

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη,...

JDAM: Οι ικανότητες, οι εκδόσεις και η λειτουργία της βόμβας ακριβείας

Οι κατευθυνόμενες βόμβες JDAM ή καλύτερα οι συλλογές/κιτ καθοδήγησης...

Εκσυγχρονισμός RM-70: Οι επιλογές που εξετάζει ο Ελληνικός Στρατός

Τον τελευταίο χρόνο, ο εκσυγχρονισμός των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων...

Operation Varsity: Η τελευταία αεροπορική επιδρομή του Β’ΠΠ

Η επιχείρηση Varsity ήταν η τελευταία επιδρομή αλεξιπτωτιστών στον...

Gowind HN: Η πιθανή κορβέτα του Πολεμικού Ναυτικού

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: NAVAL GROUPΣύμφωνα με τις δηλώσεις...

Περισσότερες Εξελίξεις