Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Η πρώτη δήλωση Άσαντ για την αποχώρηση του από τη Συρία: «Ήθελα να πολεμήσω αλλά…»

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την πτώση της Δαμασκού πριν από οκτώ ημέρες, ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι έφυγε από τη χώρα νωρίτερα από την πτώση της Δαμασκού. Η δήλωση που αποδίδεται στον Άσαντ, κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα στο επίσημο κανάλι Telegram της συριακής προεδρίας και περιγράφει την δική του εκδοχή για τα γεγονότα, επιμένοντας ότι η αποχώρησή του δεν ήταν ούτε προσχεδιασμένη ούτε πράξη παράδοσης. Η δήλωση ισχυρίζεται ότι έγινε στα social media στα οποία η ομάδα του έχει ακόμα πρόσβαση καθώς τα Αραβικά ΜΜΕ αρνήθηκαν αρκετές μέρες να την δημοσιεύσουν.

Άσαντ: «Έμεινα στη Δαμασκό μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου»

Η δήλωση του Άσαντ αντικρούει τους ισχυρισμούς ότι εγκατέλειψε την πρωτεύουσα προγραμματισμένα καθώς οι μαχητές της HTS έμπαιναν μέσα.

«Η αναχώρησή μου από τη Συρία ούτε είχε προγραμματιστεί ούτε έγινε τις τελευταίες ώρες των μαχών, όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι. Αντίθετα, παρέμεινα στη Δαμασκό, ασκώντας τα καθήκοντά μου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου.»

Καθώς η πόλη έπεσε, ο Άσαντ ισχυρίζεται ότι έφτασε στη ρωσική αεροπορική βάση Hmeimim στην επαρχία της Λαττάκεια για να κατευθύνει τις εναπομείνασες προσπάθειες του Συριακού Στρατού. Περιέγραψε τη χαοτική σκηνή καθώς έβλεπε όπως είπε τα συριακά στρατεύματα να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, οδηγώντας σε αυτό που αποκάλεσε «κατάρρευση των στρατιωτικών θέσεων» και «παράλυση όλων των εναπομεινάντων κρατικών θεσμών».

Χτυπήματα με drone και εκκένωση από τη Ρωσία

Η δήλωση αποκαλύπτει ότι η αεροπορική βάση Hmeimim, η στρατηγική ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση της Μεσογείου, δέχτηκε έντονες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη λίγο μετά την άφιξη του Άσαντ. Σύμφωνα με τον Άσαντ, οι Ρώσοι διοικητές αποφάσισαν να τον μεταφέρουν αεροπορικώς στη Μόσχα εκείνο το βράδυ, επικαλούμενοι την έλλειψη «βιώσιμων μέσων» για να παραμείνει στη βάση με ασφάλεια.

«Η Μόσχα ζήτησε από τη διοίκηση της βάσης να κανονίσει μια άμεση εκκένωση στη Ρωσία το απόγευμα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου»

Ο Άσαντ χαρακτηρίζει την αποχώρησή του ως μια αναπόφευκτη απόφαση που επιβλήθηκε από την επιδείνωση των συνθηκών στο έδαφος και όχι ως υποχώρηση.

“Ποτέ δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ ή να ζητήσω άσυλο”

Απευθυνόμενος σε εικασίες για τις προθέσεις του, ο Άσαντ απέρριψε τις φήμες ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί ή να ζητήσει άσυλο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δήλωσε κατηγορηματικά:

«Σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω ή να αναζητήσω καταφύγιο, ούτε έγινε τέτοια πρόταση από κάποιο άτομο ή πλευρά»

Πρόσθεσε ότι η απόφασή του να φύγει είχε τις ρίζες του στην πεποίθησή του ότι η παραμονή στη Συρία ήταν μάταιη μετά την κατάρρευση του κρατικού ελέγχου. «Όταν το κράτος έχει πέσει στα χέρια της τρομοκρατίας και η ικανότητα να συνεισφέρεις ουσιαστικά χάνεται, κάθε (πολιτική) θέση καθίσταται άκυρη», είπε ο Άσαντ.

Αβεβαιότητα ως προς την αυθεντικότητα της δήλωσης

Η αυθεντικότητα της δήλωσης παραμένει αβέβαιη. Ενώ δημοσιεύτηκε στο επίσημο κανάλι Telegram της συριακής προεδρίας, δεν είναι σαφές εάν ο Άσαντ την έγραψε προσωπικά ή αν εξακολουθεί να ελέγχει τον λογαριασμό. Αν είναι αληθινή, η δήλωση σηματοδοτεί το πρώτο δημόσιο σχόλιο του Άσαντ από τότε που έχασε την εξουσία.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Επιμένουν οι Σκοπιανοί για «άλυτο Μακεδονικό ζήτημα» – Απάντηση ΥΠΕΞ

Για «άλυτο Μακεδονικό ζήτημα» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός των...

Μεγάλα τα προβλήματα της Ρωσίας στην εκκένωση από την Συρία: Τι ξέρουμε ως τώρα

Μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία προέδρου...

Το Ισραήλ εκδικείται την Ρωσία: Όπλα από Συρία και Χεζμπολάχ θα φτάσουν πιθανότατα στην Ουκρανία

Η Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σάρεν Χασκέλ (Sharren Haskel),...

Διαβάστε επίσης

Phoenix: Το θηριώδες φορτηγό της Tatra στην DEFEA 2023

Μία από τις πιο «δυνατές» παρουσίες στην φετινή αμυντική...

Από AGM-88 HARM στους AARGΜ και SiAW: Οι δυνατότητες της Δύσης για καταστολή της αεράμυνας

Ο AGM-88 αποτελεί μάλλον τον πιο ικανό πύραυλο καταστροφής...

X-47B: Το μέλλον των UAV και η διαβάθμιση γύρω από το πρόγραμμα των ΗΠΑ

Το πρόγραμμα UCAS-D που οδήγησε στο μη επανδρωμένο X-47B...

Παρατηρώντας την Τουρκική ναυτική βάση αποβατικών στην Φώκαια

Καμία θέση αντιαεροπορικών συστημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει στην...

GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb): Μια σύγχρονη ρουκέτα για τα Μ270

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη,...

B-21 Raider: Όσα ξέρουμε για το αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό 6ης γενιάς

Το B-21 Raider είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας...

Περισσότερες Εξελίξεις