Ειδήσεις
Γεραπετρίτης στη Βουλή για το καλώδιο GSI: Επιχειρησιακή απάντηση αν η Τουρκία εμποδίσει την πόντιση – Πηγές
Τι φέρεται να είπε ο Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, κεκλεισμένων των θυρών, για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου, πώς βλέπει την Άγκυρα και τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Η Αθήνα δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GSI, ακόμη κι αν η Άγκυρα επιχειρήσει να σταματήσει τις εργασίες στη θάλασσα. Αυτό φέρεται να είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας. Η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, επομένως όσα αποδίδονται στον υπουργό προέρχονται αποκλειστικά από πληροφορίες.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου θα προχωρήσει. Αν η τουρκική πλευρά βάλει εμπόδια, η κυβέρνηση θα απαντήσει με τις αναγκαίες επιχειρησιακές κινήσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Η ενημέρωση έγινε με δική του πρωτοβουλία, με θέματα τις διατλαντικές σχέσεις και τις εξελίξεις στον ΟΗΕ.
Η εκτίμηση για την Άγκυρα
Ο Γεραπετρίτης φέρεται να είπε επίσης στους βουλευτές ότι δεν περιμένει από την Τουρκία να προκαλέσει εμπλοκή σε ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο εμπλέκονται και γαλλικά συμφέροντα. Η Άγκυρα, πάντως, έχει ήδη αντιδράσει με αντι-NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας, τον οποίο παρουσιάζει ως αρμόδιο για την περιοχή.
Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίζεται ότι οι αιτήσεις για άδεια εργασιών έχουν κατατεθεί αποκλειστικά στις ελληνικές αρχές και ότι δεν θα ζητηθεί άδεια από καμία άλλη χώρα. Η κυβέρνηση κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα στην άδεια, για την οποία δεν υπάρχει θέμα, και στην ενημέρωση, που γίνεται όπως προβλέπεται και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Μητσοτάκης: «Δεν θα υπεισέλθω σε καμία επιχειρησιακή λεπτομέρεια»
Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει παρόμοιο μήνυμα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. «Το καλώδιο θα προχωρήσει. Άδεια για το καλώδιο θα δώσουν οι Ελληνικές Αρχές και τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε εν ευθέτω χρόνω», είπε και απέφυγε να δώσει περισσότερα στοιχεία. «Δεν θα πω τίποτα παραπάνω για το ζήτημα αυτό, ούτε πρόκειται να υπεισέλθω σε καμία επιχειρησιακή λεπτομέρεια, για λόγους τους οποίους αντιλαμβάνεστε» πρόσθεσε.
Ο Γεραπετρίτης είχε ήδη περιγράψει τη θέση της κυβέρνησης σε πρόσφατη συνέντευξή του. Είχε πει ότι, με βάση το διεθνές δίκαιο, «οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αυτού του τύπου είναι ελεύθερες, δεν είναι δυνατόν να παρεμποδίζονται από καμία χώρα», και ότι η Ελλάδα, «σε απόλυτη συνεργασία με τη Γαλλία», θα χορηγήσει η ίδια την άδεια και θα εκδώσει τις σχετικές NAVTEX για την έρευνα και την πόντιση.
Το Abeille Marengo περιμένει στο Ηράκλειο
Το Abeille Marengo, το γαλλικό σκάφος στο οποίο ανατίθενται οι έρευνες, έφτασε την περασμένη Τρίτη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μόλις το αίτημα για την άδεια εργασιών περάσει από τη διυπουργική επιτροπή, η διαδικασία μπορεί να αρχίσει εντός του Νοεμβρίου. Το επόμενο βήμα θα δείξει αν η Τουρκία θα περιοριστεί σε δηλώσεις και NAVTEX ή αν θα επιχειρήσει να παρέμβει στη θάλασσα.
