Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ GNA

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μια αραβική διπλωματική πηγή εξοικειωμένη με την κατάσταση είπε στο The Arab Weekly ότι οι Γάλλοι είχαν ήδη αποφασίσει για την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη και ότι θα ζητούσαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάκληση της λεγόμενης «διεθνούς» νομιμότητα »από το GNA.

Είπε ότι η αποστολή του νέου διεθνούς απεσταλμένου θα είναι να βρει μια περιεκτική και δεσμευτική φόρμουλα για όλα τα μέρη στη σύγκρουση αντί της ληγμένης Συμφωνίας Skhirat, η οποία από τεχνική άποψη είναι άκυρη από τον Δεκέμβριο του 2017.

Μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η πηγή πρόσθεσε ότι ο αυστηρός τόνος της προεδρικής δήλωσης της Τετάρτης απευθύνεται κυρίως στο GNA, καθώς ήταν η πλευρά που κάλεσε ανοιχτά την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και υπέγραψε τις συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Την Τετάρτη, η γαλλική Προεδρία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση στη Λιβύη, φοβισμένη μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που «εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους» εις βάρος του συμφέροντος της Λιβύης.

Την επόμενη μέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του GNA Fayez al-Sarraj στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη θαλάσσια συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενοι στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα δυτικά παράλια της Λιβύης.

Από την πλευρά του, ο Sarraj είπε: «Ανυπομονούμε για μια επιστροφή των τουρκικών εταιρειών για την ανοικοδόμηση της Λιβύης».

Η αραβική διπλωματική πηγή εξήγησε ότι «το GNA κατανοεί τη σοβαρότητα της θέσης του και γι ‘αυτό έστειλε μια αντιπροσωπεία στη Μόσχα, επειδή έγινε πεπεισμένο ότι η γαλλική εναντίον της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ήταν αποτελεσματική, ειδικά με την διαθεσιμότητα της γερμανικής υποστήριξης και αλλαγή στην ιταλική θέση. “

Πολιτικά, η Γαλλία υποστηρίζει τον πόλεμο του LNA κατά της τρομοκρατίας με επικεφαλής τον στραταρχη Khalifa Haftar.

Η θέση της Γαλλίας ήταν εμφανής με την παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών αποφάσεων που καταδίκαζαν τον Χαφτάρ. Το Παρίσι κατηγορείται επίσης από Ισλαμιστές ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον στρατό, κάτι που φυσικά το Παρίσι αρνείται.

Χάρη στη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφαιρέσει το φάντασμα μιας μακροχρόνιας ρωσικής παρουσίας σε όλη τη Λιβύη, καθώς η Ρωσία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του LNA. Αλλά για τώρα τουλάχιστον, η ρωσική απειλή περιορίζεται στα νότια, ανατολικά και στο κέντρο της χώρας.

Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοιχηματίζουν στην Τουρκία και τους αντιπροσώπους της στη Λιβύη για να απομακρυνουν τη Ρωσία

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα