Στην εφημερίδα «Καθημερινή» παραχώρησε συνέντευξη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 24 ώρες πριν από την επικείμενη άφιξή του στην Αθήνα. Η συνέντεξη πραγματοποιήθηκε μέσω γραπτών ερωτήσεων και απαντήσεων και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρώντας ως επί το πλείστον χαμηλά τους τόνους επέμεινε στην άποψη πως όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο και με λύσεις «καζάν-καζάν» (win-win) και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια φιλική σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη. Ωστότο, δεν έλειψαν οι προκλητικές δηλώσεις, όπως, για παράδειγμα, η αναφορά του στην «τουρκική» – όπως τη χαρακτήρισε – μειονότητα της Θράκης.
«Ρωτήσατε τι θα έλεγα στον κύριο Μητσοτάκη. Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα […]. Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας.
Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης» απάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος ερωτηθείς για το τι θα πει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σε ερώτηση για την πιθανή παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είπε: Όπως είπα, πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση.
Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη. Εδώ η βούλησή μας για επίλυση των προβλημάτων θα είναι εξαιρετικά καθοριστική. Η δική μας θέληση είναι ισχυρή.
Κοιτάζοντας τις προσπάθειές μας για την επίλυση των συγκρούσεων στο περιβάλλον μας και την ικανότητά μας να διατηρούμε τις αποστάσεις, μπορείτε να δείτε την αντίληψη της Τουρκίας και τις δυνατότητές της να επιλύει τα ζητήματα ειρηνικά. Πιστεύω ότι εάν η Ελλάδα υιοθετήσει μια παρόμοια προσέγγιση, κλειστή σε εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή προς την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος για τις χώρες μας».
Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει με τις έρευνες ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ο Ερντογάν πρότεινε τη συνεργασία των δύο χώρων και κοινή εκμετάλλευση, προτείνοντας μάλιστα να γίνει το ίδιο και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους.
Ακόμα, σχετικά με την επαναλαμβανόμενη απειλή της Τουρκίας «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», δήλωσε πως αυτό το είπε σε τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούσαν την Τουρκία και στη συνέχεια το εφάρμοσε και κατέστρεψε τις εστίες της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε πως θα διατηρήσει την ίδια τακτική και στο μέλλον, αλλά θα πρέπει να φοβούνται μόνο όσοι απειλούν την Τουρκία.
Μη χάσετε απόψε στις 21:35 το έκτακτο LIVE για τα ελληνοτουρκικά στο κανάλι μας στο YouTube, όπου θα συζητησουμε αναλυτικά τη συνέντευξη Ερντογάν, την επικείμενη επίσκεψή του και όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.