Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Ευρωπαϊκή Ένωση | Μπορέλ: «Η Τουρκία οφείλει να υπογράψει την UNCLOS»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

«Η Τουρκία οφείλει να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», απάντησε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο ευρωβουλευτής είχε θέσει ερωτήματα σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας και είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να ενεργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στα ερωτήματά του αναφέρθηκε στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στο γεγονός πως η Τουρκία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS).

Ο Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας εκ μέρους της Κομισιόν δήλωσε:

«Η Τουρκία είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και ως εκ τούτου πρέπει να εναρμονίσει την εθνική της νομοθεσία με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέρος του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο είπε ότι «όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία οι συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης και οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης του 2019 θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνονται με το εθιμικό διεθνές δίκαιο όπως κωδικοποιήθηκε από την UNCLOS και δεν έχουν νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου απο αλλα media χωρίς άδεια.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα