Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
15.6 C
Athens

Eurofighter Typhoon: Η Γερμανία εγκρίνει την πώληση μαχητικών στην Τουρκία σύμφωνα με τον Γκιουλέρ

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μετά από χρόνια αντιρρήσεων, η Γερμανία ενέκρινε την αγορά από την Τουρκία 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, μια μείζονα αλλαγή πολιτικής στις ευρωπαϊκές αμυντικές σχέσεις σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος ενός παρατεταμένου εμπάργκο από το Βερολίνο και δίνει τη δυνατότητα στην πολεμική αεροπορία της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πολυαναμενόμενη αναβάθμιση κόντρα στα νεά αποκτήματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Γκιουλέρ περιγράφει την πίεση που δέχτηκε η Γερμανία για τα Typhoon

Ως κύριος εταίρος στο πρόγραμμα Eurofighter Typhoon, η έγκριση της Γερμανίας ήταν απαραίτητη αλλά δεν δόθηκε εύκολα. Για χρόνια, το Βερολίνο διατηρούσε αυστηρό εμπάργκο στην πώληση, εκφράζοντας ανησυχίες για τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι η μεταφορά προηγμένων μαχητικών θα μπορούσε να συμβάλει στην κλιμάκωση σε αυτές τις ήδη τεταμένες περιοχές.

Ωστόσο, με την υποστήριξη των άλλων μελών της Κοινοπραξίας του Eurofighter και συγκεκριμένα της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας τελικά δώθηκε η έγκριση της Γερμανίας, επικαλούμενοι κοινά συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ανακοίνωσε την είδηση ​​σε συνέντευξη στο TV100 λέγοντας:

«Θα αποκτήσουμε 40 μαχητικά Eurofighter Typhoon. Η Γερμανία ήταν απρόθυμη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με τις εποικοδομητικές συνεισφορές των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ισπανίας, τελικά απάντησαν θετικά».

Στρατηγικές επιπτώσεις για την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας

Για την Τουρκία, η πιθανή απόκτηση 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon αντιπροσωπεύει μια σημαντική βελτίωση των δυνατοτήτων της στον αέρα. Το Eurofighter είναι ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων στον κόσμο, σχεδιασμένο για υψηλές επιδόσεις σε εναέριες μάχες και πλήγματα σε κάθε είδους στόχο. Κίνηση που έρχεται ως απάντηση στις προμήθειες RAFALE, F-35 και F-16V από την Αθήνα η οποία αν και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά σε θέμα φορέων χρειάζεται πλέον και να κινηθεί άμεσα και για την προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών.

Η αλλαγή θέσης της Γερμανίας αν ισχύει θα μπορούσε να αντανακλά μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του ΝΑΤΟ βλέπουν τον ρόλο της Τουρκίας εντός της συμμαχίας, καθώς και μια επανευθυγράμμιση προς την αμοιβαία υποστήριξη. Γεγονός που φύσικα έρχεται μετά την στροφή της Ελλάδας προς ένα δήθεν «θετικό κλίμα» στο Αιγαίο το οποίο κάμπτει τις αντιδράσεις ακόμα και των ξένων από ότι φαίνεται απέναντι στην Τουρκία.

Μην ξεχνάμε ότι βασικός παράγοντας για την άρνηση της Γερμανίας ήταν και η ανησυχία ότι τα Eurofighter μπορεί να χρησιμοποιηθούν και κατά της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Από μέρα σε μέρα οι Αμερικανοί στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο

Η Κύπρος κινείται τάχιστα στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων...

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τη διώρυγα του Παναμά και τις εξαγγελίες Τραμπ – Δήλωση Μουλίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς...

Δυναμική επιστροφή Τραμπ: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο»

Στον Λευκό Οικό επιστρέφει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ,...

Αντιστέκονται οι Κούρδοι: Μπαράζ μαχών και Τουρκική εμπλοκή στις μάχες έξω από το Φράγμα Τισρίν της Συρίας

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν έντονες μάχες εναντίον...

Η Κύπρος ξεκινά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 – Τι αναφέρει η ΕΡΤ

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, NAVTEX...

Διαβάστε επίσης

Κώστας Ηλιάκης: Το Ελληνικό F-16 που δεν προσγειώθηκε ποτέ

Στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας, υπάρχουν πολλές ιστορίες για...

Mercedes-Benz: Παρουσίαση Unimog U5000 και G-class (LAPV) στην DEFEA 2023

Στο σημερινό άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στα οχήματα...

Τα Marder 1A3, τα BMP-1 και η ιστορία των ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό

Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γύρω από...

K21: To Νοτιοκορεάτικο IFV

To K21 είναι ένα IFV (TOMA) της Νότιο Κορεάτικης...

Περισσότερες Εξελίξεις