Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Eurofighter, F-16 και KAAN: Τι είπε ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας για Τουρκικά μαχητικά και Ελλάδα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Άγκυρα, Τουρκία – Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην τουρκική Milliyet, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Yaşar Güler τόνισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της μέσω της αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα Eurofighter και τα F-16, αλλά και μέσω της ολοκλήρωσης της παραγωγής του εγχώριου τουρκικού μαχητικού KAAN. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας πως διανύουμε μια ήρεμη περίοδο, χωρίς να παραλείψει όμως να διευκρινίσει πως η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στα συμφέροντά της.

«Οι προσπάθειές μας για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter συνεχίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν η σωστή προσέγγιση για τους συμμάχους μας να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας. Οι Βρετανοί συνομιλητές μας δηλώνουν ότι εργάζονται για να πείσουν τη Γερμανία» δήλωσε ο Güler για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει το ευρωπαϊκό μαχητικό.

Eurofighter, F-16 και KAAN: Τι είπε ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας για τουρκικά μαχητικά και Ελλάδα
Photo by Turkish MoD

Παράλληλα με την προσπάθεια που καταβάλλεται για τα Eurofighter, ο Güler μίλησε και για την έγκριση του πακέτου αγοράς F-16 από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως επιδιώκουν να γίνει η παραγωγή και η αναβάθμιση των μαχητικών στην Τουρκία και πως ενδέχεται να αποζημιωθούν για τα χρήματα που είχαν δώσει στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο τελικά αποκλείστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Εργαζόμαστε για την επιστολή προσφοράς από τις ΗΠΑ σχετικά με το αίτημα των F-16. Είναι ένα έργο 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν είναι ότι θα πάρουμε ολόκληρο το πακέτο. Θα κάνουμε ό,τι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Διαπραγματευόμαστε για την παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία.

Νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για το F-35. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για αυτό το θέμα. Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να επικεντρωθούμε στο ΚΑΑΝ» είπε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στη Milliyet.

Τέλος, όσον αφορά στην Ελλάδα, δήλωσε πως διανύουμε μια περίοδο θετικής ατζέντας όπου δεν εστιάζουμε στα προβλήματα, αλλά στην εύρεση λύσεων, και πως αυτό το κλίμα είναι επωφελές και για τις δύο χώρες. Ο Yaşar Güler, έκανε επίσης αναφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στην επερχόμενη συνάντηση ελληνοτουρκικών αντιπροσωπειών στην Αθήνα στα τέλη Απριλίου, ωστόσο επανέλαβε ότι η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητά της να μην κάνει συμβιβασμούς για τα εθνικά της συμφέροντα.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Πιθανά «Ίμια» για την Ταϊβάν: Κινέζοι ψαράδες αποβιβάστηκαν στην νήσο Gaodeng

Ταϊπέι, Ταϊβάν - Κινέζοι ψαράδες αποβιβάστηκαν με τη βάρκα...
00:02:21

Βροχή ρουκετών από τα Ελληνικά ΠΕΠ RM-70: Άσκηση συνεργασίας και με τα «SPERWER» + Βίντεο

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού «Από...

Διαβάστε ακόμα