Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ερντογάν σε ΕΕ: «Αν δεν μας θέλετε – Χωρίζουν οι δρόμοι μας»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε πρόσφατα δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι η Τουρκία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο τερματισμού της μακροχρόνιας προσπάθειάς της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα σχόλια έρχονται στον απόηχο μιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει εγείρει ανησυχίες για το ιστορικό της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η έκθεση οδήγησε σε παύση των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο.

Η Τουρκία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 24 χρόνια όμως η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες και κάλεσε την ΕΕ να διερευνήσει “ένα παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο” για τις σχέσεις της με την Άγκυρα όπως ακριβώς σας είχαμε ενημερώσει πως επιθυμούσε και η Αυστρία που χαρκτήρισε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ένωση ως «αδιανόητη».

Ερντογάν σε ΕΕ: «Αν δεν μας θέλετε - Χωρίζουν οι δρόμοι μας»
By Recep Tayyip Erdoğan (twitter)

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, απαντώντας στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να «χωρίσει δρόμους» με την ΕΕ εάν χρειαστεί. «Η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους πριν από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα κάνει τις αξιολογήσεις της ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις και, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να χωρίσει τους δρόμους της με την ΕΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επέκρινε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την «ρηχή και μη οραματική». Το υπουργείο δήλωσε ότι η έκθεση περιείχε αβάσιμους ισχυρισμούς και προκαταλήψεις κατά της Τουρκίας. Αυτό έρχεται περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ και προέτρεψε το μπλοκ να λάβει θαρραλέα βήματα για να προωθήσει την προσπάθειά του.

Οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν σε αυξημένες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, με τις δύο πλευρές να φαίνονται να βρίσκονται σε σταυροδρόμι.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα