Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σήμερα σε σειρά δηλώσεων που σκιαγραφούν τη στρατηγική επανατοποθέτηση της Άγκυρας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και το Παλαιστινιακό. Μιλώντας τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP όσο και σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος ηγέτης επανέφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα F-35, κυρώσεων CAATSA, Halkbank και τον ρόλο της Τουρκίας στη Γάζα.
F-35 & CAATSA
Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία «είναι ήδη μέρος του προγράμματος F-35» και ότι «οι λόγοι που χρησιμοποιήθηκαν για να μας απομακρύνουν δεν έχουν καμία νομιμότητα».
Ανακοίνωσε ότι μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ξεκινήσει τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την επίλυση των εκκρεμοτήτων που απορρέουν από τον νόμο CAATSA, ο οποίος επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400.
«Ελπίζουμε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν και το θέμα των F-35 θα λυθεί με δίκαιο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα έχει «πληρώσει το τίμημα της συμμετοχής και έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της».
Υπόθεση HalkBank
Αναφερόμενος στη δικαστική υπόθεση της κρατικής Halkbank στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Τραμπ τον διαβεβαίωσε πως «το πρόβλημα της Halkbank έχει τελειώσει για εμάς».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο διακανονισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική διευθέτηση της διαφοράς χωρίς νέες κυρώσεις ή αποζημιώσεις.
Η Άγκυρα, είπε, επιδιώκει «δικαίη και νομικά τεκμηριωμένη λύση» και συνδέει το ζήτημα αυτό με το γενικότερο πλαίσιο αποκατάστασης εμπιστοσύνης στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Δεν σχολίασε την πρόσφατη απόρριψη του αιτήματος της Halkbank από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Γάζα και Χαμάς
Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την Τουρκία να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο προς τη Χαμάς, ώστε να στηρίξει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Γάζα.
«Είμαστε σε επαφή με τη Χαμάς και εξηγούμε ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση για το μέλλον των Παλαιστινίων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τουρκική αντιπροσωπεία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στο Σαρμ Ελ Σέιχ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής τουρκικών δυνάμεων σε διεθνή αποστολή, απάντησε πως «προτεραιότητα είναι η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια».
Στην ομιλία του στην τουρκική Βουλή χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα «όχι νόμιμη άμυνα, αλλά σχεδιασμένη γενοκτονία και τρομοκρατία», τονίζοντας ότι «η Γάζα πρέπει να παραμείνει γη του παλαιστινιακού λαού» και επαναβεβαιώνοντας τη στήριξή του στη λύση δύο κρατών.
Συρία
Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει νέα αποσταθεροποίηση στη Συρία» και ότι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Κάλεσε Κούρδους και Άραβες «να συνεργαστούν για ένα κοινό μέλλον», επισημαίνοντας πως η Τουρκία «θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του συριακού λαού». Προειδοποίησε επίσης τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που βρίσκονται υπό την ηγεσία του Κουρδικού YPG ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουν την ενσωμάτωση τους στο Συριακό στρατό γιατί διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα.



![Το Κυπριακό Πυροβολικό έδειξε τα δόντια του με βολές της 2024 ΕΣΣΟ [+ΦΩΤΟ]](https://nemesishd.gr/wp-content/uploads/2024/11/IMG_8418-1920x1079-1-696x391.webp)

