Δεν επιβεβαιώνεται το “μπλόκο των ΗΠΑ” στους SCALP Naval των Belharra

Σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής εφημερίδας La Tribune που αναπαράγουν δεκάδες ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες “μπλόκαραν” την πώληση οπλισμένων με Scalp-Naval Belharra στην Ελλάδα στα πλαίσια του διαγωνισμού προμήθειας νέων φρεγατών τύπου Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το άρθρο φαίνεται προς το παρόν να μην ισχύει καθώς δεν έχει κάποια λογική εξήγηση και δεν στηρίζεται παρα τις αρκετές μέρες που ειναι δημοσιεύμενο απο κάποια δήλωση επίσημου αξιωματούχου της Naval Group και γενικά της Γαλλίας.

Παρέμβαση Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Ρ. Πάιατ

Εντύπωση προκαλεί οτι με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο σχολίασε το θέμα και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα σε σχετικό post στο Twitter γράφοντας οτι οι ισχυρισμοί της La Tribune ειναι αναληθείς.

Η δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη εδω και αρκετές μέρες δεν έχει διαψευστεί απο κάποιον Γάλλο αξιωματούχο και σύμφωνα με την γνώμη μας μάλλον τα λόγια του ειναι σωστά, καθώς κανένας αξιωματούχος δεν θα ρίσκαρε να δηλώσει κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ενα νέο διπλωματικό επεισόδιο με τους Γάλλους.

Επίσης, η χώρα μας ειναι ήδη χρήστης των SCALP-EG απο την Γαλλία με αδιευκρίνηστο αριθμό πυρομαχικών, ικανά να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις εώς και 550χλμ. οπότε και πάλι δεν θα είχε νόημα κάποια εμπλοκή των ΗΠΑ στο θέμα των MdcN Scalp Naval των Belharra.

Απουσία SCALP-NAVAL

Η διαμόρφωση των Ελληνικών Belharra που δημοσίευεσε το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας δεν περιέχει SCALP-NAVAL καθώς απουσίαζει ο εκτοξευτής A-70 που απαιτείται για την εκτόξευσή τους.

Αυτο στην αρχή όντως φαίνεται περίεργο αλλα με μια δεύτερη σκέψη η επιλογή 3 φρεγατών αντι για 4 και η απουσία σίγουρης μέσης λύσης και σε συνδιασμό μάλιστα με την καθυστέρηση στην επιλογή των κορβετών Gowind ως συνοδευτικών των Belharra δείχνει οτι τα χρήματα απλα δεν υπάρχουν.

Με τα χρήματα να λείπουν απο τον υπολογισμό, είναι λογικό το Πολεμικό Ναυτικό να προτιμήσει τον εκτοξευτή A-50 που μπορεί να οπλιστεί με τους αντιαεραπορικούς πυραύλους ASTER 30 και να αφήσει τον SCALP-Naval για αργότερα.

Σύνοψη

Με βάση όλα τα παραπάνω και με δεδομένο οτι δεν διαψεύστηκε η δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη απο κάποιον Γάλλο αξιωματούχο αλλα και οτι η La Tribune προς το παρόν δεν επανήλθε με περισσότερα στοιχεία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα στο NEMESISHD.GR οτι δεν υπήρχε μπλόκο στην προμήθεια SCALP-NAVAL για τις Belharra αλλα υπήρξε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τα κόστη των πλοίων.

NEMESISHD.GR – Η Αντιγραφή του κειμένου απαγορεύεται χωρίς σχετική άδεια

Share
Translate »