“Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ” – Απίστευτο παραλήρημα Ακάρ για εξοπλιστικά και Αιγαίο

Για προκλήση εντάσεων από την Ελλάδα έκανε λόγο και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής στρατιωτικής άσκησης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στο Καρς. Ο Τούρκος υπουργός στην ομιλία του μίλησε επίσης για άλλη μια φορά για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

“Οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να αποφεύγουν την πρόκληση εντάσεων και κλιμάκωσης και να μην χρησιμοποιούν γλώσσα που προκαλεί και κλιμακώνει την ένταση. Σε αυτό το θέμα, πραγματικά οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να εγκαταλείψουν την απειλητική γλώσσα και να δουν ότι δεν έφτασαν σε κανένα αποτέλεσμα με αυτή τη γλώσσα των απειλών μέχρι σήμερα.”

“Οι διαβουλεύσεις για το Αιγαίο ξεκίνησαν. Οι συναντήσεις για την αποτροπή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν και παράλληλα εμείς προσκαλέσαμε τους Έλληνες γείτονές μας και περιμένουμε να έρθουν για την τέταρτη συνάντηση για τα ΜΟΕ, ώστε να διεξαχθούν σε ένα καλύτερο κλίμα διαλόγου και να συζητηθούν λύσεις για όλα τα προβλήματα και ζητήματα”, δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

“Γίνονται συνεχώς ενέργειες στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Θέλουμε να εξελίξουμε τις σχέσεις μας χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και χωρίς να εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός. Δεν έχουμε επιτρέψει και δεν θα επιτρέψουμε στο παραμικρό την καταπάτηση των δικαιωμάτων και του δικαίου του ευγενούς μας έθνους” πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Ακάρ εξέφρασε και πάλι τη δυσαρέσκειά του για τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ακριτικά νησιά λέγοντας πως “ασφαλώς και ο καθένας μπορεί να πραγματοποιεί στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις, αλλά όχι με τρόπο, ώστε να αποτελεί στόχο η γειτονική χώρα.

Φυσικά και μπορείτε επίσης να κάνετε τις επισκέψεις σας, και να μιλάτε, και να συναντιέστε, Όμως σαν να μην υπάρχουν άλλα νησιά, επισκέπτεστε τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων, 500 μέτρων ή σε απόσταση 3 – 5 χιλιομέτρων. Πηγαίνει η πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, υπουργοί, αρχηγός ενόπλων δυνάμεων. Αυτές οι επισκέψεις δεν πρέπει να μετατραπούν σε πρόκληση και σε επεισόδιο.”

“Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για τα πάντα με τους Έλληνες γείτονές μας, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να ζήσουν με ασφάλεια και ηρεμία και ότι η κούρσα των εξοπλισμών δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι η Τουρκία δεν θα σωπάσει” συνέχισε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.

“Υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κι αυτές οι συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές. Αυτές οι συμφωνίες ορίζουν κάποια πράγματα. Ένα από αυτά –για παράδειγμα- είναι ότι συγκεκριμένα νησιά δεν πρέπει να είναι στρατικοποιημένα. Αλλά εσείς σε 16 από τα 23 νησιά έχετε τοποθετήσει όπλα. Αυτό πώς το εξηγείτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας;

Μιλάμε για σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Παρόλα αυτά, παρά τις απειλές και την επιθετική γλώσσα, ενημερώσαμε τους συνομιλητές μας ότι θα θέλαμε να συνομιλήσουμε και να συναντηθούμε μαζί τους με βάση τους κανόνες ευγενείας” είπε ο Ακά επαναφέροντας και πάλι το “αγαπημένο” του θέμα το οποίο επιστρατεύει σε κάθε δήλωσή του σχετικά με τη χώρα μας.

Share