ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ: Η Ουκρανία ζήτησε Δυτική βοήθεια

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ: Η Ουκρανία ζήτησε Δυτική βοήθεια

Η Ουκρανία δήλωσε την Παρασκευή ότι οι νέες μάχες με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές υπονομεύουν την εύθραυστη εκεχειρία στα ανατολικά της χώρας και προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους να παρέμβουν.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο αύξησε τις ελπίδες για τερματισμό της σύγκρουσης που ξέσπασε το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είχε αποτέλεσμα να χαθούν 13.000 ζωές.

“Έχουμε παρατηρήσει μια κλιμάκωση των συγκρούσεων τις τελευταίες εβδομάδες”, δήλωσε η o Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου της Ουκρανικής προεδρίας.

“Πρόκειται για εσκεμμένη πρόκληση εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας για τον τερματισμό του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός”, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε από το think tank του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου. Το Κίεβο έριξε την ευθύνη για τις συγκρούσεις στη Μόσχα και στους αυτονομιστές ηγέτες και τους κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησαν στρατιωτικό υλικό που έχει απαγορευτεί βάσει της δεύτερης συμφωνίας του Μινσκ που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2015 για την επίλυση της σύγκρουσης.

Ο Yermak προέτρεψε δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών “να εντείνουν τις προσπάθειές τους” για την επίλυση της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, το Κίεβο και οι δυτικοί του σύμμαχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατεύματα και όπλα για να στηρίξει τους αυτονομιστές.

Το Κρεμλίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά για την αύξηση των εντάσεων» και κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για την κλιμάκωση των συγκρούσεων.

“Καταγράφουμε όλο και περισσότερους βομβαρδισμούς από την ουκρανική πλευρά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καλώντας το Κίεβο να τηρήσει τις συμφωνίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ δεν σχεδιάζει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το ρόλο της στη σύγκρουση.

Είπε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν έχει ανταποδώσει τα “θετικά βήματα της Ουκρανίας” προς τον τερματισμό του πολέμου και χαρακτήρισε τη Μόσχα “συμβαλλόμενο μέρος αυτής της σύγκρουσης και όχι μεσολαβητή”.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »