Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Επιχείρηση “Prosperity Guardian”: Διεθνή απάντηση κατά των επιθέσεων των Χούθι ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ανακοίνωσε μια συντονισμένη διεθνή απάντηση κατά των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να προστατεύσει τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, περιοχές ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ναυτιλία, ειδικά για το εμπόριο Ασίας-Ευρώπης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει:

«Η πρόσφατη κλιμάκωση των απερίσκεπτων επιθέσεων των Χούθι που προέρχονται από την Υεμένη απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο αθώους ναυτικούς και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια κρίσιμη πλωτή οδός που υπήρξε απαραίτητη για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και ένας σημαντικός εμπορικός διάδρομος που διευκολύνει το διεθνές εμπόριο. Οι χώρες που επιδιώκουν να υποστηρίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που θέτει αυτός ο μη κρατικός παράγοντας που εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε εμπορικά πλοία πολλών εθνών που διέρχονται νόμιμα από τα διεθνή ύδατα.

Επιχείρηση "Prosperity Gaurdian": Διεθνή απάντηση κατά των επιθέσεων των Χούθι ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
Photo by US DoD

Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση. Ως εκ τούτου, σήμερα ανακοινώνω την ίδρυση της Επιχείρησης “Prosperity Guardian”, μιας σημαντικής νέας πολυεθνικής πρωτοβουλίας για την ασφάλεια υπό την ομπρέλα των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων και την ηγεσία της Task Force 153, η οποία εστιάζει στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επιχείρηση “Prosperity Guardian” συγκεντρώνει πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένου το Ηνωμένου Βασιλείου, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, των Σεϋχελλών και της Ισπανίας, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας για όλες τις χώρες και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας».

Όπως έχουμε ενημερώσει στο NEMESIS HD με προηγούμενα άρθρα, με αφορμή τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι τις τελευταίες εβδομάδες επιτίθενται όλο και πιο συχνά σε εμπορικά και πολεμικά πλοία. Ο Κόλπος του Άντεν ανέκαθεν αποτελούσε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο για τα εμπορικά πλοία λόγω της πειρατείας, πλέον όμως η επικινδυνότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα επιρρεάζοντας το διεθνές εμπόριο και ιδιαίτερα εμπόριο πετρελαίου.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα