Άμυνα και Εξοπλισμοί
EPC2: Fincantieri, Navantia και Naval Group υπέγραψαν τη συμφωνία κοινοπραξίας για τη δεύτερη φάση της ευρωπαϊκής κορβέτας – Το επόμενο βήμα
Fincantieri, Navantia και Naval Group υπέγραψαν στην Euronaval 2026 τη συμφωνία κοινοπραξίας για την EPC2. Η δεύτερη φάση οδηγεί την ευρωπαϊκή κορβέτα περιπολίας προς τον λεπτομερή σχεδιασμό και την παραγωγή.
Η ευρωπαϊκή κορβέτα περιπολίας περνά από τον αρχικό σχεδιασμό στη φάση που θα την οδηγήσει στην παραγωγή. Τα τρία μεγάλα ναυπηγικά συγκροτήματα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, η Fincantieri, η Navantia και η Naval Group, υπέγραψαν στις 4 Νοεμβρίου, στην έκθεση Euronaval 2026 στο Παρίσι, τη συμφωνία κοινοπραξίας για τη δεύτερη φάση του προγράμματος European Patrol Corvette, γνωστή ως EPC2.
Την υπογραφή, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Οργανισμού Κοινής Συνεργασίας Εξοπλισμών (OCCAR), έβαλαν ο διευθύνων σύμβουλος της Fincantieri Pierroberto Folgiero, ο πρόεδρος της Navantia Ricardo Domínguez και ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Pierre Éric Pommellet. Η Navantia δημοσιοποίησε τη συμφωνία στις 4 Νοεμβρίου και η Fincantieri την επομένη, με κοινό δελτίο Τύπου των τριών εταιρειών.
Στόχος της δεύτερης φάσης είναι να οδηγήσει το πρόγραμμα από τον αρχικό σχεδιασμό σε ένα πλοίο έτοιμο για ναυπήγηση, μια μελλοντική κλάση αρθρωτών κορβετών περιπολίας πολλαπλών ρόλων (Modular and Multirole Patrol Corvette, MMPC). Η EPC2 θα ολοκληρώσει τον προκαταρκτικό και τον λεπτομερή σχεδιασμό, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες. Συνεχίζει το έργο της EPC1, που κάλυψε τις εννοιολογικές μελέτες, τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του πλοίου, την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών και τον καθορισμό κοινών προτύπων, μεθόδων και απαιτήσεων.
Μία πλατφόρμα, πολλές εθνικές εκδόσεις
Η βάση της νέας κλάσης θα είναι μια κοινή πλατφόρμα πλήρους μαχητικής ικανότητας πολλαπλών ρόλων (Full Combat Multipurpose, FCM). Ο αρθρωτός σχεδιασμός επιτρέπει σε κάθε ναυτικό να προσαρμόζει το πλοίο στις δικές του επιχειρησιακές ανάγκες, χωρίς να χάνεται η διαλειτουργικότητα και η κοινή βάση εξαρτημάτων ανάμεσα στους στόλους. Οι εταιρείες περιγράφουν ένα σκάφος οικονομικά προσιτό και ευέλικτο, για αποστολές από θαλάσσια επιτήρηση και περιπολίες ανοιχτής θάλασσας μέχρι συνοδεία, ναυτική ασφάλεια και προστασία κρίσιμων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019 στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2022 το συντονίζει ο OCCAR και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF). Οι τρεις κατασκευαστές το παρουσιάζουν ως δείγμα ευρωπαϊκής βιομηχανικής συνεργασίας που ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ναυπηγείων. Στην Euronaval η κορβέτα είχε και δικό της περίπτερο, όπου παρουσιάστηκαν τα τελευταία ορόσημα του προγράμματος, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Navantia.
Οι ίδιες εταιρείες, με συντονιστή την κοινοπραξία Naviris, είχαν καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2021 την πρώτη κοινή πρόταση για την ευρωκορβέτα. Η Ελλάδα συμμετείχε από την αρχή στο έργο EPC της PESCO, μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Στην ίδια έκθεση, η ηγεσία του OCCAR συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΓΔΑΕΕ για πιθανή ελληνική συμμετοχή σε επόμενες φάσεις της MMPC, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή, υποστράτηγο κ. Ιωάννη Μπούρα.
