Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΑ C130 ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: Τι δήλωσε ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Aπαντώντας σε ερώτηση με θέμα “Εργοστασιακή συντήρηση αεροσκαφών C-130 στο Ισραήλ που κατέθεσε στη Βουλή βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις “εναλλακτικές επιλογές ως προς την επίλυση του επείγοντος προβλήματος” της εργοστασιακής συντήρησης των αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως “εάν η ΕΑΒ ήταν σε θέση να εγγυηθεί την έγκαιρη και εντός χρονοδιαγράμματος συντήρηση, επισκευή και απόδοση στην ΠΑ των C130 δεν θα ήταν αναγκαίο η ΠΑ να αναζητά εναγωνίως λύσεις εκτός πλαισίου δυνατοτήτων της ΕΑΒ.

Δεδομένης της χαμηλής διαθεσιμότητας των αεροσκαφών και της μη ικανοποιητικής απόδοσης της ΕΑΒ ως προς το ρυθμό συντήρησης και απόδοσης αυτών στην Πολεμική Αεροπορία, μέχρι στιγμής, το ΥΠΕΘΑ εξετάζει εναλλακτικές επιλογές ως προς τη λύση του επείγοντος προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτής της διερευνητικής πρωτοβουλίας, υποβλήθηκε πρόταση από την εταιρεία Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ) του Ισραήλ για τη συντήρηση και απόδοση στην ΠΑ τριών C-130 εντός συγκεκριμένου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος”.

“Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έγκριση ενεργοποίησης υποπρογράμματος για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας κατόπιν διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Ισραήλ στο πλαίσιο του ν.4705/2020, για την ανάληψη από την εταιρεία IAI των εργασιών της αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ισραήλ και την εκτέλεση 6ετούς εργοστασιακής συντήρησης τριών αεροσκαφών C-130Η ώστε να καταστούν ικανά πτητικά. Αναφορικά με το τελικό κόστος, αυτό θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης” πρόσθεσε ο υπουργός.

“Η έγκριση του σχετικού υποπρογράμματος από την Βουλή των Ελλήνων δεν συνεπάγεται αυτομάτως την φάση ενεργοποίησης και υλοποίησής του. Η σχετική απόφαση θα εξαρτηθεί από την δυνατότητα της ΕΑΒ να υλοποιήσει την πρόταση που έχει υποβάλει.” τόνισε.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα