Ελλάδα και Κύπρος προσεγγίζουν τη Σερβία: Επίσκεψη Δένδια και Χριστοδουλίδη

Ελλάδα και Κύπρος προσεγγίζουν τη Σερβία: Επίσκεψη Δένδια και Χριστοδουλίδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο 5 Απριλίου στο Βελιγράδι. Στην επίσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Nicola Selaković και αμέσως μετά θα συμμετάσχει, στην πρώτη τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Σερβίας.

Μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών με τον Σέρβο ομόλογό του θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον τύπο (περίπου 12.15 ώρα Ελλάδας).

Επίσης μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας αναμένονται επίσης δηλώσεις στον τύπο (περίπου 14.15 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός, διαδοχικά, από τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, τον Πρόεδρο της Βουλής Ivica Dačić και τον Πατριάρχη των Σέρβων Μακαριώτατο Πορφύριο Α’.  

Στο επίκεντρο των διμερών επαφών αναμένεται να βρεθεί η στενή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας, σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης που υπογράφηκε στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν η Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας αναμένεται να εξετασθούν οι προοπτικές της ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας με έμφαση σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και η ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 6 Απριλίου, ο Νίκος Δένδιας πρόκειται να συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λίβύη. Κατά την επίσκεψή τους στη Λιβύη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον Πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την άμεση λειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »