ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΙΚ: “Παραβάν” των Ισλαμιστών η Τουρκία

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΙΚ: “Παραβάν” των Ισλαμιστών η Τουρκία

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εξακολουθεί να βασίζεται σε “κέντρα οικονομικού ανεφοδιασμού” στην Τουρκία για τα οικονομικά του, σύμφωνα με νέα έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η δέσμευση της Άγκυρας για την καταπολέμηση του ISIS υπήρξε θέμα συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό.

Ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να αντιμετωπίσει την απειλή του ισλαμικού κράτους, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν.

Το ISIS “συχνά μάζευε και έστελνε χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι διακινούν λαθραία μετρητά στη Συρία ή στέλνουν τα χρήματα σε μεσάζοντες που λειτουργούν στο στρατόπεδο”, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

“Το ISIS συνέχισε να χρησιμοποιεί επιχειρήσεις χρηματικών υπηρεσιών και μεσάζοντες για να μεταφέρει κεφάλαια από και προς το Ιράκ και τη Συρία, συχνά βασίζεται σε “κέντρα εφοδιασμού” στην Τουρκία και σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα”, ανέφερε η έκθεση για την αξιολόγηση των οικονομικών του ISIS.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεκινήσει επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας για να δολοφονήσουν τον ηγέτη του ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισμένος συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είχε γράψει ένα άρθρο για την Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του al-Baghdadi ήταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική θέση, και ότι η Άγκυρα είχε «να δώσει κάποιες εξηγήσεις».

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ευχαριστήσει τους Σύριους Κούρδους “για συγκεκριμένη υποστήριξη που μπόρεσαν να δώσουν” σχετικά με τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Παράλληλα, ενώ οι δυνάμεις του SDF έχουν επιδοκιμαστεί για τις προσπάθειές τους να εξαλείψουν το ISIS, οι τουρκικές δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στον SDF στη βόρεια Συρία από το 2016.

Το ISIS «έχει πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε αποθεματικά μετρητών διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »