Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στολίσκος 1.000 πλοίων από Τουρκία ετοιμάζεται να μπλοκάρει το Ισραήλ για την Γάζα – Κίνδυνος για νέο Mavi Marmara

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια σημαντική εξέλιξη που θυμίζει το περιστατικό του Mavi Marmara, ένας στολίσκος περίπου 1.000 σκαφών ετοιμάζεται να αποπλεύσει από την Τουρκία προς τη Γάζα. Το θαλάσσιο κονβόι, θα περιλαμβάνει ακτιβιστές από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων «αντισιωνιστών Εβραίων», όπως αναφέρουν οι Τούρκοι διοργανωτές. Ο στολίσκος σχεδιάζει να κάνει μια στάση στα Κατεχόμενα πριν προχωρήσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod, με δεδηλωμένο στόχο να διαταράξει το ισραηλινό θαλάσσιο εμπόριο.

Τα πλοία πρόκειται να συγκεντρωθούν την Τετάρτη σε τουρκικά λιμάνια και από εκεί να ξεκινήσουν όλα μαζί την Πέμπτη με επίσημο τελικό προορισμό τα διεθνή ύδατα έξω από την ισραηλινή πόλη Ασντόντ. Παρά τον επίσημο προορισμό που έχει δηλωθεί, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αναφερθεί ως τελικός προορισμός η Λωρίδα της Γάζας και ως εκ τούτου δεν είναι εντελώς σαφές το που θα κατευθυνθεί ο στολίσκος. Το σίγουρο είναι ότι τα πλοία θα πραγματοποιήσουν στάση στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στολίσκος 1.000 πλοίων από Τουρκία ετοιμάζεται να μπλοκάρει το Ισραήλ για την Γάζα - Κίνδυνος για νέο Mavi Marmara
Πηγή φωτογραφίας: Envato elements

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως η Haber 7, θα συμμετάσχουν περίπου 4,500 άτομα από 40 χώρες μεταξύ των οποίων και «αντισιωνιστές Εβραίοι», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Από τα 1.000 σκάφη, τα 313 θα αποτελούνται από Ρώσους ακτιβιστές, τα 104 από Ισπανούς ακτιβιστές, και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα τουρκικά πλοία θα είναι μόνο 12. Στην κίνηση αυτή θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων πολυτελή γιοτ και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, ενώ θα επιβαίνουν στα σκάφη και οικογένειες με παιδιά με μέσο αντίτιμο συμμετοχής 14.000$.

Ο Βολκάν Οκτσούογλου, μέλος της διοργάνωσης, δήλωσε πως η «διαμαρτυρία» θα διεξαχθεί τηρώντας τους διεθνείς κανόνες και δεν θα υπάρχει στα πλοία ούτε ένα όπλο ώστε να μην βρει «δικαιολογία» το Ισραήλ να επέμβει. Δήλωσε επίσης ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης είναι να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο του Ισραήλ εμποδίζοντας εμπορικά πλοία να προσεγγίσουν το λιμάνι του Ashdod, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως 10 ημέρες.

Η πρωτοβουλία αυτή θυμμίζει πολύ το περιστατικό του Mavi Marmara το 2010, όταν ο αποκαλούμενος «Στολίσκος της Ελευθερίας» προσπάθησε να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Τότε το κονβόι είχε αρνηθεί να υπακούσει στις προειδοποιήσεις του ισραηλινού ναυτικού και να αλλάξει πορεία προς το λιμάνι του Ασντόντ με αποτέλεσμα καταδρομείς του IDF να πραγματοποιήσουν ρεσάλτο στο τουρκικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν πάνω από 600 άτομα. Αφού αντιμετώπισαν βίαιη αντίσταση, οι καταδρομείς άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 10 Τούρκους ακτιβιστές. Μετά το περιστατικό του Mavi Marmara η Τουρκία και το Ισραήλ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, τις οποίες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκαταστήσουν τα τελευταία χρόνια.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα