Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

EKTAKTO | «Παραδόθηκε» το Αρτσάχ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας – Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια σημαντική εξέλιξη, οι αρχές του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός που ουσιαστικά συνιστά παράδωση με τη διαμεσολάβηση των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Η απόφαση περιλαμβάνει τον αφοπλισμό του Στρατού Άμυνας του Αρτσάχ και την απόσυρση όλων των δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος Samvel Shahramanyan του Αρτσάχ συγκάλεσε συνάντηση με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο συμμετείχαν οι πρώην πρόεδροι Μπακό Σαχακιάν (Bako Sahakyan), Αρκαντί Γκουκασιάν (Arkady Ghughasyan) και Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν (Arayik Harutyunyan). Η συνάντηση κορυφώθηκε με ομόφωνη απόφαση για αποδοχή των αιτημάτων που παρουσιάστηκαν.

Το Artsakh Info Center δημοσίευσε τους όρους της συμφωνίας από το Προεδρικό Συμβούλιο, οι οποίοι αναλυτικά έχουν ως εξής:

Έναρξη κατάπαυσης του πυρός: Με τη μεσολάβηση του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος που σταθμεύει στο Αρτσάχ, επετεύχθη συμφωνία για πλήρη παύση των εχθροπραξιών από τις 13:00 στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Αποχώρηση και αφοπλισμός: Επετεύχθη συμφωνία για την απόσυρση των υπόλοιπων μονάδων και στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας από τη ζώνη ανάπτυξης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος.

Αυτό περιλαμβάνει τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ένοπλων σχηματισμών του «Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ». Επιπλέον, βαρύς εξοπλισμός και όπλα θα απομακρυνθούν από το έδαφος του Αρτσάχ.

Μελλοντικές συζητήσεις: Τα σχετικά ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την επανένταξη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Αρτσάχ θα συζητηθούν σύμφωνα με τη συμφωνία.

Αυτές οι συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του τοπικού αρμενικού πληθυσμού και εκπροσώπων των κεντρικών αρχών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πόλη Yevlakh στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 και θα συνεχιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις» αναφέρουν οι όροι της συμφωνίας.

Παρά τον όρο για παύση των εχθροπραξιών αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι συνεχίζεται ο βομβαρδισμός θέσεων στο Αρτσάχ από το Αζερμπαιτζάν προφανώς για να εντείνει την ψυχολογική πίεση κατά του πληθυσμού. Δυστυχώς το κεφάλαιο Αρτσάχ κλείνει εδώ με την Αρμενία ανήμπορη μέχρι να βρεί έναν νέο Μοντέ Μελκονιάν.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα