Σε μια ανησυχητική εξέλιξη για την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ολλανδία καλούν επειγόντως τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο, επικαλούμενοι την αυξανόμενη απειλή ενός πλήρους κλίμακας πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί σε σημείο όπου το Ισραήλ εξετάζει σοβαρά την ανάληψη ισχυρής στρατιωτικής δράσης κατά της Χεζμπολάχ, προκαλώντας ένα κύμα ταξιδιωτικών οδηγιών από αρκετές χώρες. Προσπάθειες γίνονται αυτήν τη στιγμή μέσω της διπλωματίας για την αποφυγή ενός πολέμου. Αρκετές χώρες πάντως αναμένεται να εκδώσουν και αυτές αντίστοιχες προειδοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.
Κρίσιμες προειδοποιήσεις

Η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση, καλώντας τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αεροπορικώς τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πτήσεις. Η οδηγία υπογραμμίζει τον κίνδυνο ολικής διακοπής της εναέριας κυκλοφορίας προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού «Ραφίκ Χαρίρι», κάτι που θα καθιστούσε αδύνατη την αεροπορική εκκένωση.
Η Ολλανδία κάλεσε επίσης τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό.
Ο Καναδάς επίσης τόνισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποχώρηση των υπηκόων του από τη χώρα με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οργανώνεται επίσης μια τεράστια επιχείρηση εκκένωσης σε περίπτωση που χρειαστεί.
ΗΠΑ και Ισραήλ «σε συναγερμό» – Μετακινήσεις δυνάμεων
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, μετά από μια κρίσιμη συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στον Λευκό Οίκο, ανέφερε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα του εξοπλισμού και των πυρομαχικών που χρειάζεται το Ισραήλ δηλώνοντας έτσι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το ισραηλινό κράτος έναντια στους περιφερειακούς εχθρούς του.
Ο ισραηλινός στρατός, από πλευράς του, μεγαλώνει την παρουσία του στα σύνορα του Λιβάνου. Η πρόσφατη επίσκεψη του ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στα βόρεια σύνορα περιλάμβανε αξιολόγηση της τακτικής κατάστασης στα σύνορα με τον Λίβανο από τον Υποστράτηγο Όρι Γκόρντιν, Διοικητή της Βόρειας Διοίκησης του IDF. «Θα νικήσουμε και εδώ, τίποτα λιγότερο από αυτό δεν θα γίνει», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Παράλληλα, έχει καταγραφεί από διάφορα βίντεο η ανάπτυξη πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων από το Ισραήλ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης Merkava, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μονάδων πυροβολικού στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο και στα Υψίπεδα του Γκολάν, κάτι που δείχνει ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια και μετακινεί τις δυνάμεις που προηγουμένως ήταν απασχολημένες με τις μάχες κατά της Χαμάς στην Γάζα.
Παρά τις έντονες στρατιωτικές προετοιμασίες, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιωάβ Γκάλαντ, τόνισε ότι η διπλωματία εξακολουθεί να είναι η προτιμώμενη λύση.
Φιλική συμβουλή από το NEMESIS HD
Για όσους βρίσκονται στον Λίβανο ή έχουν αγαπημένα πρόσωπα τους στην περιοχή, είναι σημαντικό να ενημερώνονται μέσω των επίσημων κυβερνητικών καναλιών, να έχουν διαθέσιμα τα τηλέφωνα της ελληνικής διπλωματικής αποστολής και να είναι έτοιμοι να δράσουν γρήγορα για να εγκαταλείψουν την χώρα. Η πιθανότητα σύγκρουσης είναι μεγάλη και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας.