Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκεχειρία Ισραήλ – Γάζας μετά τα διήμερα επεισόδια

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μια κατάπαυση του πυρός που επετεύψθη από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Έθνη έλαβε χώρα στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας την Τρίτη μετά από δύο ημέρες μάχης μεταξύ του Ισραήλ και της ομάδας Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Η ισλαμική τζιχάντ εξαπέλησε 80 πυραύλους προς τις ισραηλινές κοινότητες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας από την Κυριακή, δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, ενώ το Ισραήλ επιτέθηκε σε περιοχές στη Γάζα και στη Συρία που σκότωσαν τρία μέλη της μαχητικής ομάδας.

Δεν σημειώθηκαν απώλειες στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων και πολλές από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το πυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ Iron Dome.

Η βία επήλθε μια εβδομάδα πριν από τις ισραηλίτικες εκλογές, κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιδιώκει πέμπτη θητεία μετά από δύο αναποτελεσματικές ψηφοφορίες.

Τα σύνορα ησύχασαν νωρίς την Τρίτη, αφού ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ και η Ισλαμική Τζιχάντ είχαν φτάσει σε μια «αμοιβαία και ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός» με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Εθνών.

“Ο γύρος αυτός τελείωσε και η παλαιστινιακή αντίσταση υποσχέθηκε στον λαό ότι κάθε πράξη επιθετικότητας από την σιωνιστική κατοχή θα αντιμετωπιστεί με αντίδραση από την αντίσταση”, δήλωσε στο Reuters ο Khader Habib, ανώτερος αξιωματούχος του ισλαμικού τζιχάντ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι άνοιξε ξανά δρόμους κοντά στα σύνορα της Γάζας που είχαν κλείσει όταν άρχισαν οι μάχες και ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες θα συνεχιστούν στην περιοχή.

Ωστόσο, επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, οι στρατιωτικοί κράτησαν τις διαβάσεις των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα κλειστές, με εξαίρεση από ανθρωπιστικές περιπτωσεις.

Τα επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή όταν τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν ένα μέλος του Ισλαμικού Τζιχάντ, το οποίο όπως δήλωσε ο στρατός προσπάθησε να φυτέψει εκρηκτικά κοντά στον συνοριακό φράκτη του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα