"ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ" – ΥΠΕΘΑ

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Στο θέμα της ναυτικής άσκησης «Καταιγίδα», η οποία δεν ματαιώθηκε , αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, αναφέρθηκε στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» (11/5), ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου , αλλά και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ Παναγιωτόπουλος εξήγησε: «Είπαμε ότι η ‘Καταιγίδα’ δεν ματαιώνεται αλλά αναβάλλεται. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί και ήδη έχουν δεσμευτεί περιοχές με NAVTEX στο θαλάσσιο χώρο, με ευθύνη του ΓΕΘΕΕΑ. Δεν ήταν ανάγκη με την κατάσταση του Convid 1 να διακινδυνεύσουμε το σύνολο σχεδόν των μονάδων του ναυτικού σε αυτή την άσκηση. Στον σχεδιασμό μας είναι να κάνουμε την άσκηση».

Μάλιστα, μιλώντας για την αναβάθμιση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων προανήγγειλε την πρόσληψη 2000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης με σκοπό την αναβάθμιση του προσωπικού.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα σύνορα με τους μετανάστες που επιχειρούν να προωθήσουν οι τούρκοι και γενικότερα στην κατάσταση στον Έβρο, ο κ Παναγιωτόπουλος είπε:

«Ήμασταν καιρό τώρα προετοιμασμένοι για την κατάσταση στον Έβρο, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποκαλύπτοντας τον προσεκτικό σχεδιασμό που έγινε. Μάλιστα αποκάλυψε πως αυτό το διάστημα ενισχύονται οι άμυνες της χώρας κατά μήκος των συνόρων και τοποθετούνται περισσότερα εμπόδια στη σύνορά μας , ενώ αυξάνεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα και στα θαλάσσια σύνορά μας. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα οι εισροές είναι πολύ μειωμένες στα νησιά μας».

«Η υπόθεση της Λιβύης δεν απασχολεί την Ευρώπη , όπως θα έπρεπε . Εάν την απασχολούσε θα φρόντιζε να οργανώσει κατά τον αρτιότερο δυνατό τρόπο την επιχείρηση «Ειρήνη», που είναι μια προσπάθεια της ΕΕ μέσω μιας αεροναυτικής επιχείρησης να διατηρήσει το εμπάργκο των τουρκικών όπλων. Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί λίγα πλοία. Εμείς ως χώρα παίζουμε βασικό ρόλο στη διοίκηση της όλης επιχείρησης» , ανέφερε ο Υπουργός αποκαλύπτοντας πως γι αυτό το κρίσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτημα γίνεται άμεσα τηλεδιάσκεψη.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας για το θέμα της «Αμυντικής Διπλωματίας» αναφέρθηκε στη σύσφιξη των σχέσεων με την Αίγυπτο, αλλά και στην εντατικοποίηση της ναυτικής παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, προαναγγέλλοντας παράλληλα πως σε ένα με δύο μήνες θα αποτυπωθεί η αμυντική συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας σε ένα ενιαίο κείμενο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως με τη Γαλλία έχει ήδη ανανεωθεί η συμφωνία για τα Μιράζ και τώρα υπάρχει διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, ενώ όπως είπε «διαπραγματευόμαστε και φρεγάτες, οι οποίες είναι καινούργια πλοία» .

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η Γερμανία εξοπλίζει την Τουρκία με υποβρύχια. Ωστόσο και η Ελλάδα αγόρασε υποβρύχια από τη Γερμανία. Πρόκειται για υπερόπλα που επηρεάζουν το αμυντικό ισοζύγιο στο χώρο του Αιγαίου και για τα οποία θα αγοράσουμε τορπίλες» , εξήγησε ο κ Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον για την αγορά της ΕΛΒΟ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τη Γερμανία βρισκόμαστε πιο κοντά σε θέματα εξοπλισμών. Μια γερμανική εταιρεία έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ . Είναι και άλλες και θα δούμε ποια θα προτιμηθεί» , αλλά και προαναγγέλλοντας ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ μέσα στον Ιούλιο για την αγορά φρεγατών από τις ΗΠΑ.

«Επεξεργαζόμαστε πολλά σενάρια σε ότι αφορά την ετοιμότητα , την επιχειρησιακή δυνατότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμπεριφορά της Τουρκίας μας έχει κάνει να βάλουμε όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Ακόμη κι αυτό της ακραίας πρόκλησης. Κανένας συναγερμός δεν λήγει. Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε κατηγορηματικά ο Υπουργός.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως πρέπει να προχωρήσει η οριοθέτηση ΑΟΖ της Ελλάδας με ορισμένες χώρες λέγοντας χαρακτηριστικά «Τα δικαιώματα πρέπει να ασκούνται, αλλιώς αποδυναμώνονται» .

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Πρόσφατα

Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο: «Εξουθενώνουμε του Ρώσους σε ολόκληρη τη γραμμή»

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εξέδωσε...

Απόφαση ΥΠΑΜ Ρουμανίας: Πρόταση για προμήθεια 48 F-35 σε δύο φάσεις

Η Ρουμανία ξεκινά άμεσα τις κινήσεις για την ενίσχυση...

Σερβία: «Να αναλάβει το ΝΑΤΟ» – Έκκληση Βούτσιτς για Κόσοβο

Μετά από σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στο Κόσοβο, ο...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ