Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΡΩΣΙΑ: “Προς το παρόν δεν ξεκόβουμε με την ΕΕ”

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε τις αναφορές των ΜΜΕ ότι η Ρωσία θα διακόψει άμεσα τους διπλωματικούς δεσμούς με τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ακραία μέτρα μόνο ως απάντηση σε εχθρικές ενέργειες.

Την Παρασκευή, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχαν παραφραστεί από ρωσόφωνα μέσα ενημέρωσης. Ο Ρώσος διπλωμάτης ρωτήθηκε αν η Μόσχα κατευθύνεται σε διακοπή σχέσεων με την ΕΕ και απάντησε “ξεκινάμε από το ότι είμαστε έτοιμοι”.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι επικεφαλίδες που προέκυψαν παραβλέπουν το γεγονός ότι ο Λάβροφ είπε πως μια τέτοια κίνηση θα εξεταζόταν μόνο ως απάντηση σε επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις. “Αυτός ο εντυπωσιακός τίτλος παρουσιάζεται χπαραφρασμένος και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος από τα μέσα ενημέρωσης. Αλλάζει το νόημα.” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου.

Ο Λάβροφ πρόσθεσε: “Συλλογικά, (η ΕΕ) εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός μας εταίρος. Πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ. Υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες κοινοπραξίες. Εάν οι δουλειές είναι αμοιβαία επωφελείς, θα συνεχίσουμε.”

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ρωσία πρέπει να αγωνιστεί για αυτάρκεια, στην περίπτωση που “δούμε ξανά, όπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε τομείς που δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία μας”.

“Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από τον κόσμο, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι θα υποβάλει “συγκεκριμένες προτάσεις” για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα