Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Αναφερόμενος στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο υπουργός εξήγησε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με «σθένος και ψυχραιμία» και πως είναι προετοιμασμένη να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα.
«Δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική κυριαρχία μας. Είμαστε σε επαγρύπνηση, είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι αυτονόητο ότι προστατεύουμε με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Έχουμε ενισχύσει τη χώρα γεωπολιτικά, μέσω διμερών συμφωνιών, καθώς και μιας εκστρατείας ενημέρωσης διεθνώς, η οποία ήδη αποδίδει, όπως φαίνεται και από την καθαρή στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, που τηρούν ολοένα και περισσότεροι εταίροι και σύμμαχοί μας.

Όπως προανήγγειλε άλλωστε ο Πρωθυπουργός το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.
Ερωτηθείς αν η χειραψία και η σύντομη «κοινωνικού χαρακτήρα» συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα πλαίσια του Φόρουμ των Πρεσπών και η συζήτηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στη σύνοδο του NATO σηματοδοτούν αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα κάνει πίσω στα εθνικά της συμφέροντα.

«Να επαναλάβω, ότι δεν είναι επιλογή της ελληνικής πλευράς η διακοπή των διαύλων και ότι το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε «εκπτώσεις» στις πάγιες θέσεις μας για τα εθνικά συμφέροντα» σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Σε ερώτηση του δημοσιαγράφου για το αν είναι ευχαριστημένος με τη στάση των συμμάχων της χώρας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα ο Νίκος Δένδιας απάντησε:

«Η πρόσφατη δημοσίευση από το Υπουργείο Εξωτερικών 16 χαρτών που αποκαλύπτουν το εύρος των τουρκικών διεκδικήσεων και βλέψεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το 1973 μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτών των προσπαθειών. Όπως επίσης και η επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, στην οποία τεκμηριώνεται το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών αιτιάσεων σχετικά με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Όσον αφορά τη στάση των εταίρων και συμμάχων μας, είναι γεγονός, ότι ορισμένες δημόσιες τοποθετήσεις δεν μας ικανοποιούν».
«Ωστόσο, οι συνεχείς επαφές μας, η εντατική προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος από την πλευρά μας, αλλά και η καλλιέργεια σχέσεων σε προσωπικό επίπεδο με τους ομολόγους μου από άλλα κράτη, έχουν ήδη αρχίσει να αποφέρουν απτά αποτελέσματα σε επίπεδο αλλαγής στάσης. Η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει σήμερα ποιος προκαλεί στην περιοχή. Αυτό κατέστη εφικτό, αφενός χάρη στη στοχευμένη προβολή των ελληνικών θέσεων, αφετέρου, χάρη στη γενικότερη πολιτική αξιοπιστίας που ακολουθεί η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή ζητήματα» είπε σε σημεία της συνέντευξής του ο Υπουργός Εξωτερικών.
Διαβάστε ακόμα: Ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ για τα Ελληνικά νησιά (nemesishd.gr)

