ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: “Είστε παράνομα στο Ιράκ” | ΟΡΓΗ Ιρακινού ΥΠΕΞ

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: “Είστε παράνομα στο Ιράκ” | ΟΡΓΗ Ιρακινού ΥΠΕΞ

Ο Ανώτερος Υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Nizar Al-Khairallah, κάλεσε τον Τούρκο επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας στη Βαγδάτη τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021, στην έδρα του Υπουργείου, και του παρέδωσε σημείωμα διαμαρτυρίας στο οποίο η ιρακινή κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη δυσαρέστειά της και την καταδίκη της παρουσίας του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσι Ακάρ σε ιρακινό έδαφος οπου συναντήθηκε με τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται παράνομα εκεί χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές του Ιράκ.

Το σημείωμα καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ιδρύσει μόνιμη στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ.

Ο Ιρακινός Υφύπουργος επιβεβαίωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας, των Ιρακινών εδαφών και του εναέριου χώρου του Ιράκ από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και ότι η συνέχιση μιας τέτοιας προσέγγισης δεν συνάδει με φιλικές σχέσεις, την καλή γειτονία και τους ισχύοντες διεθνείς νόμους και κανόνες.

Δήλωσε επίσης ότι η προσφυγή σε μονομερή στρατιωτική δράση δεν είναι ο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης κοινών προκλήσεων ασφαλείας.

Η δήλωση αυτη του Ιράκ καταδεικνύει αλλη μια φορά το πόσο “νόμιμες” ειναι οι ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τους γειτονές της και προστίθεται στο κατάλογο των παραβιάσεων της Τουρκίας στην περιοχή.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »