Χαμός στην Τουρκία: Σχεδόν όλοι οι απόστρατοι ναύαρχοι κατηγορούν τον Ερντογάν

Χαμός στην Τουρκία: Σχεδόν όλοι οι απόστρατοι ναύαρχοι κατηγορούν τον Ερντογάν

Συνολικά 103 εν αποστρατεία ναύαρχοι του τουρκικού ναυτικού δημοσίευσαν δήλωση το βράδυ του Σαββάτου, καταγγέλλοντας το κυβερνών κόμμα AKP για αμφισβήτηση της Σύμβασης του Μοντρέ και εξισλαμισμό του στρατού με αφορμή την συνάντηση ενός εν ενεργεία υποναυάρχου με τον ηγέτη μιας ακραίας θρησκευτικής αίρεσης.

«Αντιμετωπίζεται με ανησυχία το ότι η Σύμβαση του Montreux τίθεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο τόσο του πρότζεκτ της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης όσο και του ποιος έχει την εξουσία να ακυρώσει διεθνείς συνθήκες» ανέφεραν οι ναύαρχοι στη δήλωσή τους που δημοσιεύθηκε στο Veryansın TV.

Η Σύμβαση του Μοντρέ, που υπογράφηκε στην Ελβετία το 1936, παραχώρησε στην Τουρκία δικαιώματα ελέγχου των δύο στενών, του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, περιορίζοντας παράλληλα τη διέλευση των πολεμικών πλοίων από τα στενά μόνο σε κράτη με σύνορα προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ναύαρχοι χαρακτήρισαν τη σύμβαση «τη μοναδική μεγαλύτερη διπλωματική νίκη που ολοκλήρωσε τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης», η οποία καθόρισε τα περισσότερα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας το 1923, και πρόσθεσαν ότι τα τουρκικά στενά είναι «μεταξύ των σημαντικότερων πλωτών διελεύσεων στον κόσμο».

Αναφέρθηκαν επίσης και στο εκτελεστικό διάταγμα που υπέργαψε πρόσφατα ο Ερντογάν για απόσυρση της Τουρκίας από συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και νομικοί υποστηρίζουν ότι είναι παράνομο για τον Ερντογάν να αποχωρεί από διεθνείς συνθήκες με αυτόν τον τρόπο, και πως για να γίνει αυτό απαιτείται η πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν παραμένει επίσης αμετάπιστος για το έργο της τεχνητής πλωτής οδού της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα δημιουργήσει ακόμη ένα στενό στο δυτικό άκρο της Πόλης εάν κατασκευαστεί. Η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι το κανάλι θα χρησιμοποιηθεί για πλοία υψηλού κινδύνου, όπως πετρελαιοφόρα, για τη μείωση της κυκλοφορίας στο Βόσπορο.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθούν όλες οι ενέργειες και οι ρητορικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να καταστεί υπό αμφισβήτηση η Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία είναι σημαντική για την επιβίωση της Τουρκίας», ανέφεραν οι ναύρχοι.

Οι ναύαρχοι σημείωσαν επίσης ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει πολλά μέλη εξ αιτίας της οργάνωσης Γκιουλέν και γι αυτό στον τουρκικό στρατό θα πρέπει “να τηρούνται σχολαστικά οι αμετάβλητες θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος”.

“Για αυτούς τους λόγους καταδικάζουμε τις προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ένοπλες δυνάμεις από αυτές τις αξίες και από την πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ, καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοκρατία και την ίδια την Τούρκια” δήλωσαν.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα από το κυβερνών κόμμα με χαρακτηριστικές τις αντιδράσεις των Mustafa Sentop, Fuat Oktay και Ibraim Kalin που σε αναρτήσεις τους στο twitter ανέφεραν πως οι δηλώσεις των ναυάρχων υποκεινούν σε πραξικόπημα.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »