Ασταμάτητες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Από Nemesis HD
2 Λεπτά Ανάγνωσης
Φωτογραφία: By Farid mernissi - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=100331503

Δύο ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται μετά από σφοδρή επίθεση ανταρτών Χούθι στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Eternity C, που έπλεε υπό λιβεριανή σημαία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ, όταν το Eternity C δέχθηκε επίθεση με ναυτικά καμικάζι drones (USV), ρουκέτες και ταχύπλοα, καθώς έπλεε σε απόσταση 51 ναυτικών μιλίων ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης. Η επίθεση φέρεται να προκάλεσε σοβαρές ζημιές με το πλοίο να έχει χάσει κάθε ικανότητα πρόωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτικής ασφάλειας Ambrey, οι μηχανές του πλοίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας και άρχισε να παρασύρεται, ενώ στη γέφυρα σημειώθηκε πλήγμα που επηρέασε σοβαρά τις τηλεπικοινωνίες με το πλήρωμα. Στο πλοίο βρίσκονταν και ένοπλοι φρουροί ασφαλείας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Eternity C δεν επέβαιναν Έλληνες ναυτικοί.

Η βρετανική υπηρεσία UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations) ανακοίνωσε σήμερα ότι το Eternity C παραμένει περικυκλωμένο και συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις. Στη σχετική ενημέρωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το πλοίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και έχει χάσει κάθε πρόωση. Το πλοίο περιβάλλεται από μικρά σκάφη και δέχεται συνεχείς επιθέσεις. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα».

Σε ξεχωριστό περιστατικό, οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν χθες την ευθύνη για την επίθεση στο επίσης ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο Magic Seas, που σημειώθηκε την Κυριακή. Σύμφωνα με τους αντάρτες, το πλοίο βυθίστηκε χθες στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έπλεε ανοιχτά της Χοντέιντα. Η αιτία της επίθεσης, σύμφωνα με τους Χούθι, ήταν ότι το πλοίο είχε αγκυροβολήσει σε ισραηλινό λιμάνι.

- Advertisement -

Το Magic Seas, επίσης υπό σημαία Λιβερίας, πήρε νερά αναγκάζοντας το 19μελές πλήρωμα και τους τρεις ένοπλους φρουρούς ασφαλείας να το εγκαταλείψουν. Οι ναυτικοί διασώθηκαν από διερχόμενο πλοίο και μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί. Ο Μιχάλης Μποδούρογλου, εκπρόσωπος της Stem Shipping, που διαχειρίζεται το πλοίο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση πως το πλοίο έχει βυθιστεί.

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR