Ειδήσεις
Αραγτσί: Όχι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε αυτή τη φάση – «Δεν βλέπουμε ανάγκη να συναντηθούμε με τους Αμερικανούς»
Ο Αμπάς Αραγτσί είπε στο Al Jazeera ότι η Τεχεράνη δεν βλέπει ανάγκη για συνάντηση και συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε αυτή τη φάση, αν και χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αμερικανική προσπάθεια για διάλογο. Ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου για το Ορμούζ περιορίζεται σε δύο ημέρες.
Συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα της Τεχεράνης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, την ώρα που ιρανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Ντόχα για συνομιλίες. Σε συνέντευξη στο Al Jazeera το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, ο Ιρανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την αμερικανική προσπάθεια για διάλογο «θετικό βήμα», και σημείωσε ότι οι όροι της χώρας του πρέπει να ικανοποιηθούν. Αποσπάσματά της αναμετέδωσε και το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA.
«Δεν βλέπουμε ανάγκη να συναντηθούμε με τους Αμερικανούς σε αυτή τη φάση. Οι όροι μας είναι σαφείς και οι μεσολαβητές συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις γι’ αυτούς», είπε. Τα σενάρια για επικείμενες συναντήσεις τα χαρακτήρισε «απλές εικασίες των ΜΜΕ» και σημείωσε ότι το αν οι συνομιλίες θα είναι άμεσες ή έμμεσες εξαρτάται από την ικανοποίηση των ιρανικών όρων.
Η επιστολή Βανς
Αφορμή για τις δηλώσεις είναι η επιστολή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς προς τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μοχσέν Ρεζαΐ. Ο Αραγτσί επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη τη συζήτησε σε συσκέψεις υψηλού επιπέδου. Προειδοποίησε όμως ότι, αν η Ουάσιγκτον τη χρησιμοποιεί για να σπείρει διχόνοια, θα πρόκειται για «ακόμη ένα λάθος» που θα προστεθεί στα προηγούμενα. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε ότι διέταξε νέες ειρηνευτικές συνομιλίες και υποστήριξε, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ότι η επιστολή αφορούσε την είσοδο ιατρικών εφοδίων στο Ιράν.
Δύο ημέρες για το Ορμούζ
Στη Ντόχα βρίσκεται ένας από τους συνεργάτες του Αραγτσί, μία ημέρα αφότου μεσολαβητές από το Κατάρ βρέθηκαν στην Τεχεράνη. Ο υπουργός είπε ότι οι επαφές με το Κατάρ συντόμευσαν τον χρόνο υλοποίησης του ιρανικού σχεδίου για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ: η Ντόχα πρότεινε πέντε ημέρες και η τρέχουσα πρόταση μιλά πλέον για δύο. Το αρχικό ιρανικό σχέδιο προέβλεπε επτά ημέρες.
Οι όροι της Τεχεράνης παραμένουν οι ίδιοι: άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ, μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, επαναφορά των απαλλαγών από τις κυρώσεις για το πετρέλαιο και αποδέσμευση όλων των παγωμένων κεφαλαίων, μαζί με όσα βρίσκονται στο Κατάρ. Το Ιράν ζητά επίσης να αναγνωριστούν οι ναυτιλιακοί διάδρομοι που συζήτησε με το Ομάν και να κλείσουν οι υπόλοιποι. Μεσολαβητές έχουν καταθέσει και προτάσεις για τον πυρηνικό φάκελο, τις οποίες η Τεχεράνη εξετάζει ως μέρος της «δεύτερης φάσης», ενώ μεσολαβητές από το Κατάρ και το Πακιστάν συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για τους όρους της.
«Στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας»
Παράλληλα με τη διπλωματία, ο Αραγτσί δεν απέκλεισε νέα επίθεση κατά της χώρας του. «Αναβαθμίσαμε τον οπλισμό μας, καλύψαμε τα τρωτά μας σημεία και δοκιμάσαμε νέα όπλα. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας», τόνισε. Την ίδια ημέρα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγος Αλί Αμπντολαχί, προειδοποίησε ότι κάθε επίθεση θα απαντηθεί «με τεράστια ισχύ» και χωρίς γεωγραφικά όρια, εφαρμόζοντας τις εντολές του Ανώτατου Ηγέτη Μοτζταμπά Χαμενεΐ. Ο πρώην Ιρανός διπλωμάτης Αμπάς Χαμαγιάρ εκτιμά στο ίδιο δίκτυο ότι η παρούσα κατάσταση θα διατηρηθεί ως τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.
