Με ανακήρυξη “Τουρκικής” ΑΟΖ απειλεί ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε κατι εντελώς αδιανόητο.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ανακύρηξη ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο λέγοντας οτι έτσι θα προστατευθούν “όλα τα πλούτη της Τουρκίας στη θάλασσα, ειδικά ο πλούτος των υδρογονανθράκων, και ανέφερε ότι η κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης είναι σημαντική για την αλιεία”.

Συγκεκριμένα δήλωσε για την πιθανή ανακύρηξη ΑΟΖ: «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό στη Μεσόγειο. Η αλιεία είναι ένας σημαντικός τομέας και προτεραιότητα μας στη Μεσόγειο, εάν προκύψει μια τέτοια ανάγκη.

Με την ανακύρηξη, καμίας χώρας ψαράδες δεν θα μπορούν να εισέρχονται στην περιοχή που θα αποτελεί Τουρκική υφαλοκρηπίδα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν έχει κηρυχθεί στη Μεσόγειο μέχρι σήμερα, καθώς δεν υπήρξε τέτοια ανάγκη, αλλά μπορεί συμβεί».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για την Τουρκία και σημείωσε ότι η λογική ότι η Τουρκική υφαλοκρηπίδα δεν μπορεί να προστατευθεί δεν είναι σωστή. Μάλιστα, είπε οτι ενα κομμάτι της Τουρκικής ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο είναι ηδη οριοθετημένο, αναφερόμενος στην παράνομη συμφωνία με την Λιβύη.

Πέρα απ’ το οτι η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι εντελώς παράλογη, αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια μονομερή ενέργεια θα παραβιάσει την Ελληνική δυνητική ΑΟΖ που προστατεύεται απο τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλλασας.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια τεράστια πειρατική κίνηση απο την Τουρκία που θα αποτελέσει και ξεκάθαρη και νόμιμη αιτία πολέμου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.

NEMESISHD.GR – Η αντιγραφή του κειμένου απαγορεύεται χωρίς σχετική άδεια

Share
Translate »