Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΗΠΑ – Μενέντεζ υπερ Ελλάδας & Κύπρου

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στο Υπουργείο Εξωτερικών υποδέχτηκε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, τον Αμερικανό Γερουσιαστή, Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, με τον οποίο είχαν συνάντηση σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών στο επίκεντρο της συζήτησης βρεθηκε η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μετά τη συναντησή τους ο Νίκος Δένδιας και ο Γερουσιατής Μενέντεζ έκαναν κοινές δηλώσεις στις οποίες επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Νίκος Δένδιας στην ομιλία του δήλωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ μέσα στο φθινόπωρο και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νομοσχέδια υπέρ της χώρας μας που κατά καιρούς έχει προτείνει και προωθήσει ο Μπομπ Μενέντεζ, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς της Τουρκίας.

Ο Έλληνας Υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο Αμερικανός Γερουσιαστής έχει υποστηρίξει κατ’ εξακολούθηση την απαγόρευση εξαγωγής προηγμένων οπλικών συστημάτων σε χώρες που προωθούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή τους, την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη και την καταδίκη δημιουργίας τετελεσμένων ως αποτέλεσμα της χρήσης βίας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση του ως προς το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Από πλευράς του ο Μπομπ Μενέντεζ συμφώνησε με όλες τις θέσεις του Υπουργού Εξωτερικών, καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας και επεσήμανε την ανάγκη προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο. Ανέφερε επίσης ότι “βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ένα μνημόνιο συναντίληψης το οποίο θα εμβαθύνει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, πάντα με σεβασμό στην ελληνική κυριαρχία” και πρόσθεσε ότι περιμένει τον Οκτώβριο κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ να διοργανώσουν εορτασμό για την υπογραφή του αμυντικού νομοθετήματος.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα