Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Αμοιβαίες κατηγορίες Ισραήλ και Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας: Ταξίδι Μυστικών Υπηρεσιών CIA/MOSSAD στο Κατάρ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Παρά τις αμοιβαίες δεσμεύσεις για διατήρηση της ειρήνης, οι κατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας έχουν ενταθεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οδηγώντας σε νέες συγκρούσεις και θέτοντας σε κίνδυνο την ευαίσθητη προσωρινή ησυχία στην περιοχή.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπάιντα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Γάζας, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα της παραβίασης των όρων της εκεχειρίας από τον εχθρό σήμερα, υπήρξε μια σύγκρουση σήμερα και οι μουτζαχεντίν μας αντιμετώπισαν την παραβίαση. Είμαστε δεσμευμένοι στην εκεχειρία για όσο διάστημα είναι και ο εχθρός», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Γάζας.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του IDF Daniel Hagari ανέφερε, οπως σας ενημερώσαμε, την ενεργοποίηση εκρηκτικών μηχανισμών από τη Χαμάς κοντά στις δυνάμεις του IDF στη βόρεια Γάζα, ενέργειες που έκρινε αντίθετες με τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός. Πληροφορίες του REUTERS αναφέρουν επίσης τουλάχιστον 3 προειδοποιητικές βολές κατά ομάδων Παλαιστινίων που πλησίασαν άρματα μάχης του Ισραήλ στην Βόρεια Γάζα χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν είναι πολίτες ή μέλη της Χαμάς.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διατήρηση της εκεχειρίας, τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων. Η παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας κατά δύο επιπλέον ημέρες διευκόλυνε την απελευθέρωση 51 Ισραηλινών και 18 πολιτών ξένης υποκοότητας από τη Χαμάς και 150 Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Αυτή η ανταλλαγή θεωρείται ως ένα κρίσιμο βήμα για τη διατήρηση της εκεχειρίας.

Σε μια σημαντική εξέλιξη, αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ ταξίδεψαν στο Κατάρ για συζητήσεις με στόχο την παράταση της τρέχουσας εκεχειρίας. Οι συνομιλίες, με τη συμμετοχή του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και του αρχηγού της Μοσάντ (Mossad) Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεντρώνονται στο να πείσουν τη Χαμάς να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους, ένα κρίσιμο στοιχείο για την επέκταση της εκεχειρίας.

Ωστόσο, αναφορές για ισραηλινές επεμβάσεις στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και ένοπλες συγκρούσεις στη Γάζα, παρά την παράταση της εκεχειρίας, τονίζουν τη διαρκή αστάθεια της κατάστασης με την εκεχειρία να αποτελεί μια σύντομη παύση στους ΑραβοΙσραηλινούς πολέμους που θα συνεχιστούν μόλις λήξει.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα