50 Χρόνια πέρασαν από την στιγμή που τα πρώτα F-4 προσγειώθηκαν στην Ελλάδα, 50 χρόνια που ανέδειξαν αυτό το αεροσκάφος σε σύμβολο της αεροπορικής ισχύος πυρός της χώρας μας προσφέροντας στην αποτροπή και την υπεράσπιση του εναέριου χώρου μας και της εθνικής κυριαρχίας μας.
Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) διοργάνωσε, την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 ετών υπηρεσίας του αεροσκάφους F-4, στην 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας στην οποία παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Το F-4 κατέχει αξιόλογη θέση στην ιστορία της παγκόσμιας στρατιωτικής αεροπορίας και είναι διάσημο για τον αριθμό παραγωγής του και την ευρεία επχειρησιακή χρήση του σε διάφορα γεωπολιτικά τοπία. Για την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ/HAF), το F-4 αντιπροσωπεύει και αντιπροσώπευε για χρόνια έναν «άσσο στο μανίκι» που κάθε εχθρός θα έπρεπε να υπολογίζει στο πεδίο της μάχης.
Τα πρώτα «Φάντομ»
Η Πολεμική Αεροπορία απέκτησε τα πρώτα της F-4E Phantom το 1974 ως μέρος του προγράμματος Peace Icarus. Δυστυχώς, αν και τα πρώτα μαχητικά προσγειώθηκαν τον Απρίλιο του 1974, δεν κατόρθωσαν για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους να χρησιμοποιηθούν κατά των εχθρικών δυνάμεων στην Κύπρο.
Οι αρχικές μοίρες που εξοπλίστηκαν με αυτά τα αεροσκάφη ήταν η 338 Μοίρα Διώξεως/Βομβαρδισμού και η 339 Μοίρα Παντός Καιρού και αργότερα η 337 Μοίρα Παντός Καιρού. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν περισσότερες προμήθειες μαχητικών του τύπου από διάφορες πηγές καθώς το αεροσκάφος είχε αποδείξει την αξία του και αποτελούσε χρήσιμο μέσο για την Πολεμική Αεροπορία.
Η τελευταία αναβάθμιση
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του αεροσκάφους, η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση των 72 F-4E/RF-4E μαχητικών F-4 που διέθετε. Αυτή η προσπάθεια περιελάμβανε πρόγραμμα δομικής ενίσχυσης (SLEP) και αναβάθμιση των μαχητικών δυνατότητων τους, Avionics Upgrade Program (AUP) για 39 από αυτά. Η παραλαβή των πρώτων αναβαθμισμένων F-4E «Peace Icarus 2000» ξεκίνησε το 2002.
Σταδιακή απόσυρση
Το 2005 αποσύρονται τα F-4E SRA της Πολεμικής Αεροπορίας με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της 337 Μοίρας η οποία από το 2006 επιχειρεί με F-16 Block 52+.
Τον Μάιο του 2017 αποσύρθηκαν τα αναγνωριστικά αεροσκάφη RF-4E. Στις 31 Οκτωβρίου 2017, αναστέλλεται η λειτουργία της 339 Μοίρας, μετά από 65 χρόνια προσφοράς στην ΠΑ.
Τα υπόλοιπα ενεργά F-4 Phantom II της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται πλέον στην 338 Μοίρα, η οποία αναμένεται να επιχειρεί με αυτά έως το 2027 όπου θα αρχίσει η απόσυρση γενικότερα των F-4 Phantom από την Πολεμική Αεροπορία.
Μια νέα εποχή ξημερώνει
Το F-4 Phantom, με πλούσια ιστορία δεκαετιών, θα δώσει τα επόμενα χρόνια την σκυτάλη σε ένα νέο κεφάλαιο φέροντας για πρώτη φορά δυνατότητες μαχητικών 5ης γενιάς στην Πολεμική Αεροπορία μέσω της προμήθειας 20+20 F-35 για τα οποία έχει ήδη υπογράψει η χώρα μας.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ: