Τα Κινέζικα “ΙΜΙΑ” Του 1988 – Η Mάχη των Spartly Islands

Τα Κινέζικα “ΙΜΙΑ” Του 1988 – Η Mάχη των Spartly Islands

Η Μάχη του Johnson South Reef ήταν μια μάχη που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 1988 μεταξύ κινεζικών και βιετναμέζικων δυνάμεων σχετικά με το ποιος θα προσαρτήσει το Johnson South Reef στην περιοχή Union Banks των Spratly Islands στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Στις 13 Μαρτίου, η Κινέζικη φρεγάτα Nanchong ανίχνευσε πολεμικά πλοιά του Βιετνάμ να προσεγγίσουν τις νήσους .

Στις περίπου 7:30 μ.μ. στο Johnson South Reef,

Βιετναμέζικα στρατεύματα επιχείρησαν να σηκώσουν σημαία του Βιετνάμ στον ύφαλο. Αναφέρθηκε ότι ο διοικητής του Βιετναμέζικου Ναυτικού και ο υπολοχαγός του υποστήριζαν την τοποθέτηση της σημαίας που οδήγησε σε μια μάχη μεταξύ των 2 δυνάμεων στον ύφαλο.

Οι βιετναμέζικες δυνάμεις άνοιξαν πυρ.

Οι Κινεζικές δυνάμεις και η φρεγατα Nanchong απάντησαν στις 08:47. Το Βιετναμέζικο αποβατικό HQ-604 βυθίστηκε.

Στις 09:15, η φρεγάτα Xiangtan έφτασε και διαπίστωσε ότι εννέα Βιετναμέζοι πεζοναύτες από το αποβατικό HQ-605 είχαν ήδη αποβιβαστεί στον ύφαλο.

Η φρεγάτα Xiangtan αμέσως προειδοποίησε τους Βιετναμέζους και ζήτησε να αποσυρθούν από τον ύφαλο. Αντ ‘αυτού, οι Βιετναμέζοι άνοιξαν πυρ.

Το αποβατικό HQ-605 υπέστη σοβαρές ζημιές και τελικά βυθίστηκε από τους Κινέζους. Οι Βιετναμέζοι στρατιωτες που ειχαν παραμείνει στον υφαλο, αφησαν τα οπλα τους και σχημάτισαν κυκλο γυρω από την Βιετναμέζικη σημαια.

Οι Κινεζικές φρεγάτες ανοιξαν πυρ εναντίον τους και οταν όλοι οι βιετναμέζοι δολοφονήθηκαν ή τραυματίστηκαν, οι Κινέζοι κατέλαβαν τον ύφαλο και άρχισαν να χτίζουν αμυντικές θέσεις .

64 βιετναμέζοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στη μάχη σύμφωνα με τις εκθέσεις του Βιετνάμ.

Το Βιετνάμ επίσης κατηγόρησε την Κίνα ότι αρνήθηκε να επιτρέψει στο πλοίο του Ερυθρού Σταυρού του Βιετνάμ να ανακτήσει τα σώματα και να διασώσει τους τραυματίες στρατιώτες.

Η Κίνα κινήθηκε γρήγορα για να εδραιώσει την παρουσία της. Μέχρι τα τέλη του 1988, είχε καταλάβει έξι υφάλους στα νησιά Spratly. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1991, η Κίνα απελευθέρωσε εννέα αιχμάλωτους βιετναμέζους κρατουμένους από την μαχή του Johnson South Reef.

Το 1994, η Κίνα είχε μια παρόμοια αντιπαράθεση για την ιδιοκτησία της για το Mischief Reef, το οποίο ήταν εντός της ισχυρισμένης ΑΟΖ των Φιλιππίνων.

Ωστόσο, οι Φιλιππίνες έκαναν μόνο μια πολιτική διαμαρτυρία, αφού σύμφωνα με το Ναυτικό των Φιλιππίνων αποφάσισε να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για να μην συμβει ότι και στο Johnson South Reef, όπου οι Κινέζοι σκότωσαν βιετναμέζικους στρατιώτες παρόλο που η σύγκρουση έλαβε χώρα κοντά σε ελεγχόμενη από το Βιετνάμ περιοχή

Share

Written by:

2,919 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »