Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ATTALUS – Loitering Munition: Συνεργασία Intracom Defense και ΕΑΣ για την παραγωγή περιφερώμενων πυρομαχικών

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στο πλαίσιο της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, η Intracom Defense προχώρησε στην παρουσίαση του loitering munition «ATTALUS» (Άτταλος), το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τα ΕΑΣ.

Αν και καθυστερημένα, η χώρα μας φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στον τομέα των περιφερόμενων πυρομαχικών όχι μόνο μέσω συμφωνιών με τις εταιρείες – κολοσσούς του τομέα, αλλά και με την ανάπτυξη εγχώριων προϊόντων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες ATTALUS

Περιφερώμενο πυρομαχικό ATTALUS / Άτταλος της Intracom Defense
PHOTO: INTRACOM DEFENSE

Το ΑΤΤΑLUS είναι ένα ελαφρύ loitering munition (περιφερώμενο πυρομαχικό) που σχεδιάστηκε για αντιαρματικό πόλεμο και για επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης. Εκτοξεύεται με την χρήση καταπέλτη, χαρακτηριστικό που το κάνει ιδιαίτερα εύκολο στην χρήση.

Αποτελεί ένα υψηλής ευκινησίας οπλικό σύστημα που μπορεί να ίπταται για 42 λεπτά με ταχύτητα 85χλμ την ώρα σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Κατά την διάρκεια της επίθεσης έναντι στόχων, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 280χλμ την ώρα κάνοντας χρήση του ηλεκτρικού του κινητήρα.

Έχει μήκος 1.6 μέτρων, άνοιγμα πτερύγων 2,3 μέτρων και μέγιστο βάρος απογείωσης τα 13.6 κιλά. Η εμβέλεια του ανέρχεται στα 50χλμ.

Το ATTALUS διαθέτει εκρηκτική κεφαλή βάρους 1.2 κιλών με την οποία μπορεί να πλήξει τεθωρακισμένους και όχι μόνο στόχους. Συγκεκριμένα, μπορεί να διαπεράσει 400 χιλιοστά θωράκισης.

ATTALUS: Συνεργασία Intracom Defense και ΕΑΣ για την παραγωγή loitering munition - NEMESIS HD
PHOTO: INTRACOM DEFENSE

Ένα από πλεονεκτήματα του περιφερώμενου πυρομαχικού ATTALUS είναι η δυνατότητα πτήσης σε σμήνος και η στοχοποίηση με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμοποιεί ακόμα αισθητήρα υπερύθρων και ηλεκτροπτικό αισθητήρα, οι οποίοι το επιτρέπουν να προσβάλει στόχους με υψηλή ακρίβεια.

Τέλος, ο έλεγχος του ATTALUS γίνεται από επίγειο σταθμό ενώ ενσωματώνεται σύστημα πλοήγησης INS (Intertial Navigation System) και GNSS (Global Navigation Satellite System).

Eπίλογος

ATTALUS: Συνεργασία Intracom Defense και ΕΑΣ για την παραγωγή loitering munition - NEMESIS HD
PHOTO: INTRACOM DEFENSE

Το ATTALUS αποτελεί ένα σύγχρονο drone και ένα πολύτιμο σύστημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, στις οποίες θα προσδώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες.

Τα loitering munition έχουν γίνει πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων πολέμων και θα σημειώσουν μεγάλη ανάπτυξη στο μέλλον, επόμένως, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρέπει να μείνουν πίσω στην τεχνολογική αυτή εξέλιξη.

Πείτε μας την γνώμη σας για το ATTALUS στα σχόλια!

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου χωρίς σχετική άδεια

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα