Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

UAV Patroller: Οι δυνατότητες του νέου αποκτήματος της Ελλάδας

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το UAV Patroller διαθέτει εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα μη επανδρωμένα στον τομέα του και πρόσφατα η Ελλάδα προχώρησε στην απόκτηση του με επίσημες δηλώσεις τόσο της NSPA όσο και της SAFRAN να επιβεβαιώνουν την προμήθεια.

Με αυτονομία άνω των 15 ωρών, μπορεί να παραμείνει στον αέρα για παρατεταμένες περιόδους, παρέχοντας συνεχόμενη επιτήρηση και επιχειρησιακές δυνατότητες ακόμα και κρούσης.

Δυνατότητες UAV Patroller

Η δυνατότητα ωφέλιμου φορτίου περίπου 210 kg επιτρέπει την ενσωμάτωση διαφόρων ειδικών αισθητήρων και όπλων, ενισχύοντας την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά του στις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες.

Λειτουργώντας σε υψόμετρα που υπερβαίνουν τα 16.000 πόδια, το UAV Patroller αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την αναγνώριση και την στοχοποίηση, επιτρέποντάς του να συγκεντρώσει ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

Επιπλέον, η δυνατότητα αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης μειώνει την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση, καθιστώντας το ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα σε συνθήκες υψηλής στρατιωτικής έντασης.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του UAV Patroller συμβάλλουν επίσης στην τακτική του υπεροχή και στις ικανότητες συλλογής πληροφοριών.

Ατρακτίδια (Pod)

Ειναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και ειδικά pods (ατρακτίδια) τα οποία ελπίζουμε να διαθέτουν και τα ελληνικά για την εκτέλεση SAR (ραντάρ)/GMTI και EW/COMINT μέσω των οποίων αποκτά δυνατότητες συλλογής πληροφοριών ευρείας εμβέλειας, που του επιτρέπουν να ανιχνεύει και να αναλύει διάφορα σήματα και δραστηριότητες στο θέατρο επιχειρήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ο πολυφασματικός αισθητήρας του ατρακτιδίου (pod) EuroflirTM 410 που διαθέτει επιτρέπει παρατήρηση και αναγνώριση μεγάλης εμβέλειας, παρέχοντας βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης και δυνατότητες αναγνώρισης στόχων.

Μέγιστη αυτονομία με εξωτερικές δεξαμενές

UAV Patroller: Οι δυνατότητες του νέου αποκτήματος της Ελλάδας - NEMESIS HD
PHOTO By Benoit Vallet / Safran

Στα Hardpoints (πυλώνες) του πέρα από τα ατρακτίδια και τον οπλισμό, μπορεί να φέρει και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, επεκτείνοντας σημαντικά στην αυτονομία των 15 περίπου ωρών πτήσης του.

Χαμηλό RCS

Η χαμηλή ανιχνευσιμότητα του (low RCS – Radar Cross Section) διασφαλίζει ότι το UAV Patroller μπορεί να εντοπίσει πιθανές απειλές χωρίς να εντοπιστεί το ίδιο, διατηρώντας μια κρυφή παρουσία στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Οπλισμός

Επιπλέον, το UAV Patroller υπερέχει στην απόκτηση, τον προσδιορισμό και την εμπλοκή στόχων σε σχέση με άλλες λύσεις και ειδικά με τα υπάρχοντα συστήματα στον Στρατό Ξηράς.

UAV Patroller: Οι δυνατότητες του νέου αποκτήματος της Ελλάδας - NEMESIS HD
PHOTO By Adrien Daste / Safran

Τα προηγμένα συστήματά του επιτρέπουν τον ακριβή εντοπισμό των στόχων και η συμπερίληψη της ικανότητας στοχοποίησης λέιζερ επιτρέπει την ακριβή καθοδήγηση των όπλων του, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων σε περίπτωση ανάγκης.

Έχοντας την δυνατότητα οπλισμού με ρουκέτες ACULEUS-LG της Thales που κατευθύνονται με λέιζερ, μπορεί να εμπλέκει άμεσα στόχους, μετριάζοντας τις πιθανές απειλές στο έδαφος.

Δυνατότητες C4I

UAV Patroller: Οι δυνατότητες του νέου αποκτήματος της Ελλάδας - NEMESIS HD
PHOTO Copyright: Raphaël Soret / Safran

Εκτός από τις επιθετικές του δυνατότητες, το UAV Patroller παρέχει κυρίως υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων μέσω της πλήρους ενσωμάτωσης στα δίκτυα C4I και της διαλειτουργικότητας με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Το Remote Video Terminal (RVT) επιτρέπει την αναμετάδοση βίντεο σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και ενισχύοντας τον συντονισμό μεταξύ του UAV και των υπόλοιπων δυνάμεων.

Επιπλέον, οι ικανότητες εκτίμησης απωλειών κατά την διάρκεια της μάχης βοηθούν στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εμπλοκών και στην προσαρμογή των τακτικών ανάλογα.

Συνοψίζοντας, το UAV Patroller συνδυάζει αντοχή, χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου, υψηλό επιχειρησιακό υψομετρικό όριο, αυτόματη απογείωση και προσγείωση, τακτική υπεροχή και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για τις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Διευκρινήσεις από SAFRAN

Διευκρινήσεις είχαμε από την SAFRAN για την προμήθεια των UAV Patroller τα οποία έρχονται να προστεθούν στην δύναμη των SPERWER που διαθέτει ήδη ο Στρατός Ξηράς και όχι να τα αντικαταστήσουν όπως άφηνε να εννοηθεί η ανακοίνωση της NSPA που είχε ελάχιστες πληροφορίες.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της SAFRAN και αμέσως μετά τεχνικές λεπτομέριες για το UAV:

Διευκρινήσεις είχαμε από την SAFRAN για την προμήθεια των UAV Patroller τα οποία έρχονται να προστεθούν στην δύναμη των SPERWER που διαθέτει ήδη ο Στρατός Ξηράς και όχι να τα αντικαταστήσουν όπως άφηνε να εννοηθεί η ανακοίνωση της NSPA που είχε ελάχιστες πληροφορίες.
PHOTO By SAFRAN

«Ο Ελληνικός Στρατός επέλεξε τη Safran Electronics & Defense για την αναβάθμιση του στόλου των drone του ελληνικού στρατού, με τέσσερα νέα τακτικά drones Patroller που θα προστεθούν στα σημερινά drones Sperwer που διαθέτει η χώρα. Η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) ανατέθηκε από την Ελλάδα ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Safran.

Το Patroller αξιοποιεί πάνω από 30 χρόνια τεχνολογικών καινοτομιών της Safran Electronics & Defense στον τομέα των συστημάτων τακτικών drone που ειδικεύονται στα συστήματα πλοήγησης, τα ηλεκτρονικά και τα οπτικά. Με βάση αυτή την εκτεταμένη τεχνογνωσία, η Safran αναπτύσσει στη Γαλλία λύσεις στα μη επανδρωμένα συστήματα για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αποστολών, τον έλεγχο πτήσης, την πλοήγηση, τους αισθητήρες, την αναμετάδοση δεδομένων και ενσωμάτωση σε αρχιτεκτονικές C4ISR.

Το Patroller είναι εξοπλισμένο με πολλαπλούς αισθητήρες για αποστολές συλλογής πληροφοριών για λογαριασμότων ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας.

Διαθέτοντας μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, το Patroller επωφελείται από την τεχνογνωσία που απέκτησε η Safran Electronics & Defense στο σύστημα τακτικών drone Sperwer, ενώ ενσωματώνει βελτιώσεις από εννέα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης στο Αφγανιστάν.

Τον Φεβρουάριο του 2023, το Patroller έγινε το πρώτο τακτικό σύστημα drone που πιστοποιήθηκε επίσημα με το πρότυπο αξιοπλοΐας του ΝΑΤΟ STANAG 4671, που ισχύει για drones σταθερής πτέρυγας βάρους άνω των 150 κιλών. Αυτή η πιστοποίηση αποτελεί ζωτική προϋπόθεση για αποστολές ασφαλείας.

Αυτή η τελευταία επιλογή, σε συνέχεια με το Sperwer που είναι σε υπηρεσία τώρα, και η προσθήκη του Patroller στις δυνατότητες του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν την ευρωπαϊκή κυριαρχία της Safran Electronics & Defense στα τακτικά drones. Το Patroller προσφέρει ασυναγώνιστη ευελιξία, που ξεκινά από την υποστήριξη για τις χερσαίες δυνάμεις έως την παρακολούθηση ναυτικών απειλών και των συνόρων, επιτρέποντάς του να εκτελεί μια μεγάλη ποικιλία αποστολών επιτήρησης» αναφέρει η SAFRAN (Μετάφραση Δελτίου Τύπου από NEMESIS HD, ενδέχεται να περιέχει λάθη)

Πείτε μας την γνώμη σας για το UAV Patroller στα σχόλια!

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια) Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα