Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
13 C
Athens

Επιχειρήσεις SEAD: Πως τα Ελληνικά μαχητικά θα πλήξουν την Τουρκική αεράμυνα

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στο σημερινό άρθρο της νέας στήλης αεροπορικών επιχειρήσεων «Danger Zone» του NEMESISHD.GR θα αναλύσουμε μια πολύ σημαντική πτυχή τους, αυτήν της καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD).

Η Πολεμική Αεροπορία είναι γνωστό ότι διατηρεί στο οπλοστάσιο της ως κύριο κορμό των αεροπορικών δυνάμεων της περισσότερα απο 150 «Μαχώμενα Γεράκια» και με τον όρο «Γεράκια» εννούμε φυσικά τα F-16 Fighting Falcons.

Επιχειρήσεις SEAD: Πως τα Ελληνικά μαχητικά θα πλήξουν την Τουρκική αεράμυνα - NEMESIS HD
U.S. Air Force munitions systems specialists, assigned to the 179th Expeditionary Fighter Squadron, load AGM-88 HARM missiles onto a Block 50 F-16CM Fighting Falcon at Prince Sultan Air Base, Kingdom of Saudi Arabia, June 11, 2022. Munitions systems specialists, load munitions and provide general maintenance to weapon-related systems. The 179th EFS projects combat airpower across AFCENT’s area of responsibility, supporting personnel, improving force movement, and showing U.S. and partner nations resolve in the region. (U.S. Air Force photo by Senior Master Sgt. Glen Flanagan)

Με ιστορία δεκαετιών να έχει ήδη γραφτεί στα πιλοτήρια και στα φτερά των Ελληνικών F-16 που εμπλέκονται καθημερινά σε αερομαχίες και σκληρές εμπλοκές με τους αντίστοιχους χειριστές της Τουρκίας, οι πιλότοι των μαχητικών διαθέτουν απίστευτες ικανότητες τόσο σε εναέριες εμπλοκές όσο και σε δυνατότητες κρούσης.

Όταν μιλάμε για αποστολές κρούσης φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις δυνατότητες καταστολής εχθρικής αεράμυνας που τα Ελληνικά F-16 διαθέτουν.

Καταστολή Εχθρικής Αεράμυνας (SEAD)

Καταστολή Εχθρικής Αεράμυνας (SEAD)
PHOTO: HAFSpokesman (ΓΕΑ)

Σύμφωνα με το Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, οι επιχειρήσεις καταστολής της εχθρικής αεράμυνας γνωστές και ως SEAD εκτελούνται κάθε φορά που η εχθρική αεράμυνα αποτελεί σημαντική απειλή για τις επιχειρήσεις της πολεμικής αεροπορίας και έχουν ως στόχο την εξουδετέρωση ή τον περιορισμό της ικανότητας της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού.

Στόχος τους είναι να αποτρέψουν τη ματαίωση αποστολών της Πολεμικής Αεροπορίας από την δράση της εχθρικής αεράμυνας, ώστε να μπορούν να δράσουν τα μαχητικά όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και σε ένα όσο γίνεται ασφαλές περιβάλλον.

Αυτές οι επιχειρήσεις εκτελούνται συχνά από εξειδικευμένα αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και άλλες δυνατότητες που έχουν σχεδιαστεί για να παρεμβάλουν ή να καταστρέφουν τα συστήματα αεράμυνας του εχθρού, στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε όμως εξειδικευμένα μαχητικά με δυνατότητες SEAD πέρα από τα F-16 (και F-16V) που διαθέτουν το αντίστοιχο οπλοστάσιο.

Επιχειρήσεις SEAD: Πως τα Ελληνικά μαχητικά θα πλήξουν την Τουρκική αεράμυνα - NEMESIS HD
PHOTO: HAFSpokesman (ΓΕΑ)

Οι επιχειρήσεις SEAD μπορούν να περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό στρατηγικών και μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων παραδειγμάτων:

  • Το Jamming αναφέρεται στην πρακτική της χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για την παρεμπόδιση ή παρεμβολή στα συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών ενός αντιπάλου, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτόν τον αντίπαλο να εντοπίσει και να παρακολουθήσει φιλικά σε εμάς αεροσκάφη.
  • Η εξαπάτηση αναφέρεται στην πρακτική της χρήσης δολωμάτων (decoys) ή άλλων τεχνικών που έχουν ως στόχο να ξεγελάσουν την αεράμυνα ενός αντιπάλου ώστε να πιστεύουν ότι τα μαχητικά βρίσκονται σε διαφορετική περιοχή.
  • Η χρήση βομβών, πυραύλων ή άλλων όπλων για την καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας του εχθρού είναι ένα παράδειγμα άμεσης επίθεσης.
  • Η χρήση των δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο (Cyberspace) για τη παρεμβολή ή την πλήρη απενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας ενός αντιπάλου είναι γνωστή ως κυβερνοεπίθεση (CyberAttack – CyberWarfare).

Οι επιχειρήσεις SEAD εκτελούνται συχνά σε συνδυασμό με άλλες αεροπορικές επιχειρήσεις, όπως αεροπορικές επιδρομές ή επιχειρήσεις εναέριας υπεροχής, προκειμένου να επιτρέψουν στα φιλικά αεροσκάφη να εκτελούν τις αποστολές τους με μεγαλύτερη επιτυχία σε έδαφος που ελέγχεται από τον εχθρό.

Οπλοστάσιο

Οι αποστολές SEAD πέρα απο την χρήση κλασσικού τύπου πυρομαχικών βασίζονται κυρίως στην χρήση του εξιδεικευμένου όπλου της Πολεμικής Αεροπορίας που οπλίζει τα Ελληνικά F-16 και αυτό είναι προς το παρόν οι πύραυλοι αντι-ραντάρ AGM-88 HARM.

AGM-88 HARM

HARM εναντίων πλοίων: Η αξία των πυραύλων αντιραντάρ στην ναυτική κρούση
Photo By David Monniaux – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2287438

Ο τακτικός πύραυλος αέρος-εδάφους γνωστός ως AGM-88 HARM, ο οποίος σημαίνει πύραυλος υψηλής ταχύτητας κατά της ακτινοβολίας, έχει ως κύριο στόχο να αναζητήσει και να καταστρέψει εχθρικά συστήματα εξοπλισμένα με ραντάρ.

Τέτοια συστήματα δεν θα μπορούσε να είναι άλλα από τα συστήματα αεράμυνας τα οποία βασίζονται στην εκπομπή ραντάρ για να ανιχνεύσουν τους εισερχόμενους στόχους ή απειλές στον τομέα κάλυψης τους.

AGM-88 HARM εναντίον της Τουρκικής αεράμυνας

Ο AGM-88 HARM έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει επίθεση σε ένα σύστημα S-400, όμως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
PHOTO: MIL.RU (RUSSIAN MOD) CCBY4

Ο AGM-88 HARM έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει επίθεση σε ένα σύστημα S-400, όμως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Χρήση AGM-88 HARM εναντίον S-400

Το S-400 είναι ένα πολύ προηγμένο σύστημα αεράμυνας που μπορεί να προστατεύσει από μια ευρεία ποικιλία απειλών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αντι-ραντάρ όπως ο AGM-88 HARM καθώς αναπτύχθηκε για να αμύνεται ενάντια σε αυτού του είδους τις επιθέσεις.

Επιχειρήσεις SEAD: Πως τα Ελληνικά μαχητικά θα πλήξουν την Τουρκική αεράμυνα - NEMESIS HD
PHOTO: HAFSpokesman (ΓΕΑ)

Για την επιτυχή επίθεση και καταστροφή ενός Τουρκικού συστήματος S-400, είναι πιθανόν απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός διαφορετικών στρατηγικών και όπλων.

Μία απο αυτές είναι και οι επιθέσεις κορεσμού της Τουρκικής αεράμυνας από την Πολεμική Αεροπορία και όταν μιλάμε για επιθέσεις κορεσμού, εννούμε την μαζική πυροδότηση AGM-88 HARM εναντίον τόσο του S-400 όσο και των μονάδων προστασίας του.

Από τον HARM στους AARGΜ και SiAW: Οι δυνατότητες του όπλου επιλογής της Δύσης για καταστολή της αεράμυνας - NEMESIS HD
PHOTO By TSGT KEVIN J. GRUENWALD, USAF – Defense Visual Information Center (DVIC)

Σε αυτήν την περίπτωση οι πυροσωλήνες των Τουρκικών S-400 όσο επιτυχημένες βολές και να διεξάγουν για την αναχαίτιση των εισερχόμενων ελληνικών αντι-ραντάρ πυραύλων, πολύ απλά θα «ξεμείνουν» από πυρομαχικά μέχρι την επαναγέμιση και θα αφεθούν στο έλεος του επόμενου κύματος SEAD της Πολεμικής Αεροπορίας.

AARGM στο μέλλον

Το μειονέκτημα του AGM-88E HARM εναντίον συστημάτων όπως οι S-400 αναμένεται να λυθεί με την πιθανή επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας του νέου προηγμένου πυραύλου αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM που αναμένεται να οπλίσει στο μέλλον τα F-16 Viper (F-16V) της ΠΑ.

Δεν είναι μόνο οι HARM οι φονιάδες

Επιχειρήσεις SEAD: Πως τα Ελληνικά μαχητικά θα πλήξουν την Τουρκική αεράμυνα - NEMESIS HD
PHOTO: HAFSpokesman (ΓΕΑ)

Οι AGM-88 HARM μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην υπόλοιπη Τουρκική αεράμυνα που θα αναγκαστεί να κλείσει τα ραντάρ της, για να διακόψει την εκπομπή ακτινοβολίας και να μην κινδυνεύουν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Όμως με την πτήση των ιπτάμενων ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας μας τα γνωστά σε όλους μας ΑΣΕΠΕ (EMB-145H Erieye), τα μαχητικά των Μοιρών που θα έχουν ως κύρια αποστολή την κρούση και θα είναι φορτωμένα με πυρομαχικά θα έχουν τις πιθανές τοποθεσίες των εχθρικών δυνάμεων και θα είναι αρκετά πιθανή η εκτέλεση βομβαρδισμών με συμβατικές βόμβες εναντίον τόσο των σταθμών ραντάρ όσο και των ίδιων των συστοιχιών της Τουρκικής αεράμυνας.

Με την χρήση συνδιασμού των AGM-88 HARM όσο και συμβατικού οπλοστασίου, κυριολεκτικά ολόκληρη η εχθρική αεράμυνα κινδυνεύει με πλήρη καταστροφή των δυνατοτήτων της, δίνοντας χρόνο στα υπόλοιπα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας μας να προετοιμάσουν την εκκαθάριση των ουρανών μέσω της Εναέριας Υπεροχής (Αυτό θα το συζητήσουμε σε επόμενη στήλη).

Επιχειρήσεις SEAD: Πως τα Ελληνικά μαχητικά θα πλήξουν την Τουρκική αεράμυνα - NEMESIS HD
PHOTO: HAFSpokesman (ΓΕΑ)

Η Τουρκική αεράμυνα

Η προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου και η παροχή υποστήριξης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι οι κύριες λειτουργίες του τουρκικού συστήματος αεράμυνας, το οποίο αποτελείται από ένα εξελιγμένο δίκτυο ραντάρ, όπλων και συστημάτων διοίκησης και ελέγχου.

Photo by Vitaly V. Kuzmin

Το τουρκικό σύστημα αεράμυνας έχει μια ποικιλία ρόλων και αποστολών, καθένα από τα οποία απαιτεί ένα μοναδικό σύνολο δυνατοτήτων που εκπληρώνονται από το οπλοστάσιο εξειδικευμένου υλικού του συστήματος αυτού.

Ακολουθεί μια λίστα από τα μέρη που απαρτίζουν το τουρκικό σύστημα αεράμυνας:

Επιχειρήσεις SEAD: Πως τα Ελληνικά μαχητικά θα πλήξουν την Τουρκική αεράμυνα - NEMESIS HD
By US Army employee – http://www.mda.mil/mdalink/images/FBX_T.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3937532
  • Ραντάρ: Για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αναγνώριση αεροσκαφών και πυραύλων, το τουρκικό σύστημα αεράμυνας χρησιμοποιεί μια σειρά από συστήματα ραντάρ. Μεταξύ αυτών θα μπορούσαν να είναι ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, ραντάρ αναζήτησης, ραντάρ ελέγχου πυρός και άλλοι τύποι ραντάρ.
  • Οι πύραυλοι επιφανείας-αέρος, το αντιαεροπορικό πυροβολικό και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είναι μερικά από τα όπλα που χρησιμοποιούνται από το τουρκικό σύστημα Αεράμυνας για την εμπλοκή και την εξάλειψη τυχόν απειλών που μπορεί να κατευθύνονται προς την κατεύθυνση τους.
  • Διοίκηση και έλεγχος: Το τουρκικό σύστημα αεράμυνας χρησιμοποιεί ένα δίκτυο κέντρων διοίκησης και ελέγχου καθώς και άλλα συστήματα προκειμένου να συντονίζει τις ενέργειες των διαφόρων στοιχείων του συστήματος και να παρέχει στους λήπτες αποφάσεων επίγνωση της κατάστασης.

Γενικά, το τουρκικό σύστημα αεράμυνας προορίζεται να προσφέρει μια πολυεπίπεδη άμυνα έναντι μιας μεγάλης ποικιλίας απειλών στον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις μεγάλες ελλείψεις που σημείωνε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να λάβουν τη μορφή αεροσκαφών, πυραύλων και άλλων τύπων αερομεταφερόμενων κινδύνων.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι έχει τεθεί υπο-αμφισβήτηση η πραγματική ισχύς του πολυστρωματικού δικτύου αεράμυνας της Τουρκίας καθώς αρκετά συστήματα είναι εγχώριας παραγωγής και ενδέχεται να έχουν «φουσκωθεί» οι δυνατότητες τους.

Η Τουρκική Αεράμυνα παρατάσει τώρα ή στο άμεσο μέλλον τις εξής κυριότερες απειλές:

Συστήματα Μεγάλης εμβέλειας

  • S-400
  • SIPER

Συστήματα Μέσης Εμβέλειας

  • MIM-23 HAWK
  • S-125
  • RAPIER
  • HISAR-O+

Συστήματα Μικρής Εμβέλειας

  • HISAR A+
  • ATILGAN PMSS
  • ZIPKIN PMADS
  • ACV-30 KORKUT
  • L/60 – L/70

Οι δυνατότητες της Τουρκικής Αεράμυνας είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ενισχύονται και απο αρκετά ισχυρά συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου όπως είναι τα KORAL που έχουν την δυνατότητα να εμποδίσουν μερικώς τις επιχείρησης SEAD της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων μας

Όπως καταλαβαίνουμε οι δυνατότητες διεξάγωγης επιχειρήσεων SEAD της χώρας μας είναι πραγματικές αλλά περιορίζονται αρκετά απο την ύπαρξη του μοναδικού πυραύλου αντι-ραντάρ AGM-88 HARM της ΠΑ που έχει αρχίσει να δείχνει ότι πρέπει να αντικατασταθεί.

Δυστυχώς, τα Γαλλικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας μας όπως τα RAFALE και MIRAGE 2000-5 δεν διαθέτουν πυραύλους αντι-ραντάρ, κάτι που αναμένεται να αλλάξει για τα RAFALE στο μέλλον (περίπου το 2030) με την ανάπτυξη από την Γαλλία του πρώτου του σύγχρονου πυραύλου αντι-ραντάρ για το μαχητικό.

«Νεύρα» στα Τουρκικά ΜΜΕ με τις δηλώσεις Εγκολφόπουλου - NEMESIS HD

Ακόμα, έλλειψη παρουσιάζεται στην προμήθεια σύγχρονων ατρακτιδίων ηλεκτρονικού πολέμου και στοχοποίησης για τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας μας, κάτι που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Η σημασία των επιχειρήσεων καταστολής εχθρικής αεράμυνας – SEAD

Επιχειρήσεις SEAD: Πως τα Ελληνικά μαχητικά θα πλήξουν την Τουρκική αεράμυνα - NEMESIS HD
PHOTO: HAFSpokesman (ΓΕΑ)

Οι επιχειρήσεις καταστολής της εχθρικής αεράμυνας, ή SEAD, αποτελούν βασικό συστατικό των σημερινών στρατιωτικών επιχειρήσεων καθώς αυτές οι επιχειρήσεις βοηθούν στην εξουδετέρωση ή καταστροφή εχθρικών συστημάτων αεράμυνας που αποτελούν κίνδυνο για τα αεροσκάφη μας.

Χωρίς την ικανότητα επιτυχούς καταστολής των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας, τα αεροσκάφη μπορεί να κινδυνέψουν από επιθέσεις από εχθρικά συστήματα αεράμυνας, τα οποία μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην ικανότητα των μαχητικών στο να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

ΑΠΟΨΗ: Η Ελληνική Αεράμυνα στο μελλοντικό πεδίο μάχης - NEMESIS HD
U.S. Army Photo by Capt. Adan Cazarez

Οι επιχειρήσεις SEAD δεν είναι μόνο αμυντικές και μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε καταστάσεις στις οποίες φίλια αεροσκάφη επιχειρούν σε εχθρικό έδαφος, επειδή μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου λειτουργικού περιβάλλοντος για τα μαχητικά και να τους επιτρέψουν να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά.

Μέσω των επιχειρήσεων SEAD μπορεί να επέλθει και ασφαλέστερη αεροπορική υπεροχή έναντι των εχθρικών δυνάμεων καθώς μετά απο μιά επιτυχή καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, οι δυνατότητες διατάρραξης της αεροπορικής υπεροχής όλο και λιγοστεύουν για τον αντίπαλο.

Επιχειρήσεις SEAD: Πως τα Ελληνικά μαχητικά θα πλήξουν την Τουρκική αεράμυνα - NEMESIS HD
PHOTO: HAFSpokesman (ΓΕΑ)

Συνοψίζοντας, οι επιχειρήσεις SEAD αποτελούν σημαντική πτυχή των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να επιτρέψουν στα φιλικά αεροσκάφη να λειτουργούν αποτελεσματικά σε μια σειρά διαφορετικών καταστάσεων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις SEAD αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης στρατιωτικής πραγματικότητας και η χώρα μας θα πρέπει να ενισχύσει άμεσα τις δυνατότητες της στον τομέα.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD (NEMESISHD.GR)

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Επιμένουν οι Σκοπιανοί για «άλυτο Μακεδονικό ζήτημα» – Απάντηση ΥΠΕΞ

Για «άλυτο Μακεδονικό ζήτημα» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός των...

Μεγάλα τα προβλήματα της Ρωσίας στην εκκένωση από την Συρία: Τι ξέρουμε ως τώρα

Μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία προέδρου...

Το Ισραήλ εκδικείται την Ρωσία: Όπλα από Συρία και Χεζμπολάχ θα φτάσουν πιθανότατα στην Ουκρανία

Η Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σάρεν Χασκέλ (Sharren Haskel),...

Διαβάστε επίσης

Aermacchi M-346: Tο μελλοντικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη» θα...

SCALP NAVAL και κορβέτες Gowind HN: Πραγματικότητα ή όνειρο θερινής νυκτός;

Εδώ και περίπου 24ωρες, αρκετοί αναγνώστες μας, μας ρωτούν...

UAV HERON Ι: Τα «μάτια» της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο

Το HERON I είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα...

AN/APG-83 AESA Scalable Agile Beam Radar (SABR): Το ραντάρ των Ελληνικών F-16V

Η τεχνολογία ραντάρ υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση των σύγχρονων...

BARAK MX στην Κύπρο: Οι δυνατότητες, οι 4 πύραυλοι και η σύγκριση του με το IRON DOME

Η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά και προσεκτικά βήματα στην...

Περισσότερες Εξελίξεις