Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Η Μάχη του Μαράουι 2017: Το σημείο καμπής στον πόλεμο των Φιλιππίνων κατά της τρομοκρατίας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Μάχη του Μαράουι (Battle of Marawi 2017 / Siege of Marawi/ Liberation of Marawi), από τις 23 Μαΐου έως τις 23 Οκτωβρίου 2017, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αστικές μάχες της Νοτιοανατολικής Ασίας στην σύγχρονη ιστορία. Αυτή η πεντάμηνη πολιορκία της μεγαλύτερης μουσουλμανικής πόλης της χώρας, το Μαράουι περιελάμβανε σκληρές μάχες με πρωτόγνωρη βία και ένταση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων των Φιλιππίνων και τρομοκρατών που συνδέονται με το ISIS.

Οι σκληρές αστικές μάχες και οι βομβαρδισμοί είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 168 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων και 87 πολίτες. Ακόμα υπήρξαν τουλάχιστον 1400 τραυματίες. Από την πλευρά των τρομοκρατών σκοτώθηκαν όλοι οι διοικητές τους και 978 μέλη τους.

Η έναρξη της μάχης του Μαράουι

Στις 23 Μαΐου 2017, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων (AFP) και η Αστυνομία των Φιλιππίνων (PNP) ξεκίνησαν μια κοινή επιδρομή για τη σύλληψη του Isnilon Hapilon, του ηγέτη της Ομάδας Abu Sayyaf και του εμίρη του ISIS στη Νοτιοανατολική Ασία. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο Barangay Basak Malutlut του Marawi, αλλά συνάντησε λυσσαλέα αντίσταση από τις δυνάμεις του Hapilon και τους μαχητές από την Ομάδα Maute, μια άλλη φατρία που συνδέεται με το ISIS. Οι δυνάμεις αυτές αφού υπερίσχυσαν επί των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων κατέλαβαν γρήγορα στρατηγικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των δημαρχείων και σημαντικών γεφυρών, πολιορκώντας κυριολεκτικά την πόλη.

Αστικές μάχες στο Μαράουι

Η αρχική φάση της μάχης σημαδεύτηκε από έντονο και σκληρό αστικό πόλεμο. Οι τρομοκράτες, που αριθμούσαν περίπου σε 1.000, οχυρώθηκαν εντός πολιτικών δομών, χρησιμοποιώντας ελεύθερους σκοπευτές, IED και ομήρους για να εμποδίσουν τις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων. Στις 24 Μαΐου, ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη την περιοχή του Μιντανάο, παραχωρώντας στον στρατό ευρύτερες εξουσίες για να τον διευκολύνει στη καταπολέμηση των τρομοκρατών.

Η Μάχη του Μαράουι 2017: Το σημείο καμπής στον πόλεμο των Φιλιππίνων κατά της τρομοκρατίας
Ντουτέρτε Φωτογραφία By Philippine Information Agency – Mindanao Hour of the Philippine Information Agency, Public Domain

Ένα από τα πρώτα κρίσιμα περιστατικά συνέβη στις 25 Μαΐου, όταν μια αυτοκινητοπομπή των κυβερνητικών δυνάμεων που προσπαθούσε να σώσει έναν τραυματισμένο διοικητή έπεσε σε ενέδρα. Οι παγιδευμένοι στρατιώτες έπρεπε να καταφύγουν σε κοντινά κτίρια, υπομένοντας μια σκληρή πολιορκία έξι ημερών από τους τρομοκράτες προτού διασωθούν από δυνάμεις καταδρομών στις 28 Μαΐου.

Αλλαγή στις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις

Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της αστικής μάχης, ο Φιλιππινέζικος στρατός προσάρμοσε τις στρατηγικές του, κάνοντας χρήση βαριού πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές για να εκτοπίσει τους τρομοκράτες. Τα drones επιτήρησης παρείχαν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των τρομοκρατών και έπαιξαν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

Η Μάχη του Μαράουι 2017: Το σημείο καμπής στον πόλεμο των Φιλιππίνων κατά της τρομοκρατίας
PHOTO By Philippines Information Agency – Philippines Information Agency, Public Domain,

Την 1η Ιουνίου, με εντολή του αρχηγείου των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, υπήρξε αλλαγή στρατηγικής με εκδήλωση επίθεσης πλήρους κλίμακας, με στόχο να ανακτήσει σημαντικές γέφυρες εντός της πόλης και να δημιουργήσει ερείσματα στο ανατολικό Μαράουι. Παρά τη σημαντική αντίσταση, οι συντονισμένες προσπάθειες και η ηρωική δράση των κυβερνητικών δυνάμεων άρχισαν να αποδίδουν μέχρι τα μέσα Αυγούστου, με την ανακατάληψη στρατηγικών θέσεων και την αποδυνάμωση της άμυνας των τρομοκρατών.

Σημείο καμπής

Μια σημαντική εξέλιξη για την Μάχη του Μαράουι ήρθε στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου. Στις 4 Αυγούστου, δυνάμεις των Φιλιππίνων ανακατέλαβαν τη γέφυρα Mapandi, ένα κρίσιμο σημείο πρόσβασης για τα logistics και άνοιξε το δρόμο για την παροχή περισσότερων ενισχύσεων. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ο στρατός είχε ανακαταλάβει τις περισσότερες στρατηγικές τοποθεσίες, αποδυναμώνοντας σημαντικά την κυριαρχία των μαχητών στο Marawi​.

Η Μάχη του Μαράουι 2017: Το σημείο καμπής στον πόλεμο των Φιλιππίνων κατά της τρομοκρατίας
PHOTO By Hariboneagle927 – Own workLocation of bridges verified through a marked and edited Google Maps imagery of Marawi found at:(2 September 2017). “September 2017 Military retakes strategic Banggolo bridge in Marawi”. CNN Philippines., CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62734012

Στις 16 Οκτωβρίου 2017, μετά από σχεδόν πέντε μήνες σκληρών μαχών, το γενικό επιτελείο των Φιλιππίνων διέταξε μια τελική ισχυρή επίθεση για να καθαρίσει τις υπόλοιπες θέσεις των τρομοκρατών. Αυτή η επιχείρηση κορυφώθηκε με το θάνατο των Isnilon Hapilon και Omar Maute, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά την ηγεσία των τρομοκρατών. Ο Πρόεδρος Ντουτέρτε κήρυξε την απελευθέρωση του Μαράουι στις 17 Οκτωβρίου και το επίσημο τέλος της πολιορκίας σημειώθηκε στις 23 Οκτωβρίου.

Ανθρωπιστικός αντίκτυπος

Η μάχη είχε σημαντικό ανθρωπιστικό αντίκτυπο, εκτοπίζοντας πάνω από 350.000 κατοίκους και προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες. Η υποδομή της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές και η παροχή βοήθειας ήταν απίστευτα δύσκολη υπόθεση καθώς πολλά σημεία της πόλης ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά (IED).

Οι άμαχοι που εκλωβίστηκαν στη σύγκρουση αντιμετώπισαν οδυνηρές εμπειρίες. Ένα από τα πολλά παραδείγματα της συμπεριφοράς των τρομοκρατών συνέβει το πρωί της 23ης Μαΐου. Ο 40 χρονός Adam, βρισκόταν στο πάρκινγκ του Ιατρικού Νοσοκομείου Amai Pakpak όταν είδε τρεις τρομοκράτες να αρπάζουν το ασθενοφόρο του νοσοκομείου και να εκτελούν τον οδηγό:

«Τους είδα να σταματούν το ασθενοφόρο. Ζήτησαν από [τον οδηγό] να πει τη Σαχάντα [έκφραση μουσουλμανικής πίστης], αλλά ο οδηγός δεν μπόρεσε να απαντήσει και τον πυροβόλησαν… Μετά ήρθαν σε μένα και μου ζήτησαν να απαγγείλω τη Σαχάντα [το έκανα], και με άφησαν να ζήσω».

Επακόλουθα και Μακροπρόθεσμες Επιπτώσεις

Η Μάχη του Μαράουι 2017: Το σημείο καμπής στον πόλεμο των Φιλιππίνων κατά της τρομοκρατίας
PHOTO By Philippines Information Agency – Philippines Information Agency, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59996325

Η Μάχη του Μαράουι ανέδειξε κρίσιμα μαθήματα στον πόλεμο εντός κατοικημένων περιοχών (αστικός πόλεμος) και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τόνισε τη σημασία της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στις αστικές μάχες, της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στις παραδοσιακές τεχνικές μάχης και της ανάγκης ενημέρωσης των πολιτών στα θέματα τρομοκρατίας για την πρόληψη της.

Κοινωνικοπολιτικά, η μάχη εξέθεσε ζητήματα φτώχειας, ριζοσπαστικοποίησης και ανεπαρκούς διακυβέρνησης στο νησί Μιντανάο. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ξεκίνησε προσπάθειες ανοικοδόμησης στο Μαράουι για την ανοικοδόμηση της πόλης και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του εξτρεμισμού. Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν αργή, με πολλούς εκτοπισμένους κατοίκους να περιμένουν ακόμη την επανεγκατάσταση​, γεγονός που ακόμα δημιουργεί φόβους στις Φιλιππίνες.

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) – Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεταιΧρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Επιμένουν οι Σκοπιανοί για «άλυτο Μακεδονικό ζήτημα» – Απάντηση ΥΠΕΞ

Για «άλυτο Μακεδονικό ζήτημα» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός των...

Μεγάλα τα προβλήματα της Ρωσίας στην εκκένωση από την Συρία: Τι ξέρουμε ως τώρα

Μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία προέδρου...

Το Ισραήλ εκδικείται την Ρωσία: Όπλα από Συρία και Χεζμπολάχ θα φτάσουν πιθανότατα στην Ουκρανία

Η Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σάρεν Χασκέλ (Sharren Haskel),...

Διαβάστε επίσης

M109: O «κορμός» του Ελληνικού Πυροβολικού

Λίγα συστήματα έχουν ανάλογη παρουσία σε αριθμούς όσο τα...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ & SUGA” ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ;

Σχέδιο Βαριοπούλα ονομάζεται το σχέδιο πραξικοπήματος στην Τουρκία οι απαρχές του...

MH-60R: Το ικανότερο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο (ASW) της Δύσης και σύντομα της Ελλάδας

Τα ASW ελικόπτερα (ανθυποβρυχιακού πολέμου) αποτελούν βασικό στοιχείο της...

Πύραυλοι Harpoon: Ιστορία και εκδόσεις του φονικού αντιπλοϊκού των ΗΠΑ

Ένας απο τους πιο δημοφιλής πυραύλους κατά πλοίων (anti-ship)...

“Have Glass” και RAM: Τί είναι και πώς λειτουργεί η βαφή απορρόφησης κυμάτων ραντάρ

Το απορροφητικό υλικό ραντάρ (RAM), έχει σχεδιαστεί για να...

Προσομοίωση αερομαχίας 3 RAFALE F3R εναντίον 8 F-16 Block 50

ΕΛΛΗΝΙΚΑ RAFALE VS ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 Block 50:Δείτε προσομοιώση αερομαχίας...

Περισσότερες Εξελίξεις