ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ | ΕΛΚΑΚ: Υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων για εγχώρια drones και UCAV

Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», το ΕΛΚΑΚ προχωρά στην υπογραφή τεσσάρων νέων συμβάσεων με το ΚΕΤΑΚ και ιδιωτικές εταιρείες. Η συμφωνία αφορά την ανάπτυξη drones αυτοκτονίας και τριών τύπων UCAV Κατηγορίας Ι, ως αποτέλεσμα των δοκιμών στην άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».

Όχι μία, όχι δύο αλλά τέσσερις νέες συμβάσεις, οι πρώτες για το έτος 2026, υπεγράφησαν από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων. Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν το άμεσο αποτέλεσμα των δοκιμών πεδίου που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στόχος είναι η ταχεία ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στο ελληνικό οπλοστάσιο, ενισχύοντας την αυτονομία της χώρας στον αμυντικό τομέα.

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Από τις τέσσερις συμβάσεις που επικυρώθηκαν, η μία αφορά το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του ΓΕΕΘΑ. Οι υπόλοιπες τρεις υπεγράφησαν με ιδιωτικές εταιρείες του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος, αναδεικνύοντας τη δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας.

Το αντικείμενο των συμβάσεων εστιάζει σε δύο βασικούς πυλώνες:

  • Την ανάπτυξη kamikaze drones από το ΚΕΤΑΚ.
  • Την κατασκευή εγχώριων συστημάτων για τρεις τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (UCAV) Κατηγορίας Ι.

Μετάβαση στο μοντέλο «Ατζέντα 2030»

Η υλοποίηση αυτών των έργων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγραμματικού κύκλου για την έρευνα και την ανάπτυξη εθνικών αμυντικών προϊόντων. Το ΕΛΚΑΚ λειτουργεί πλέον ως η στρατηγική γέφυρα που συνδέει τις επιχειρησιακές ανάγκες του στρατεύματος με την ακαδημαϊκή έρευνα και τη βιομηχανική παραγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η υπογραφή επιπλέον συμβάσεων, οι οποίες θα διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των εθνικών αμυντικών προγραμμάτων.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη σημασία του ΕΛΚΑΚ και της «Ατζέντας 2030», υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα:

«Tο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύουν τον ρόλο της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «διαβάσαμε» ήδη από το 2023 με ευκρίνεια τους καιρούς που έρχονται. Μία από τις πιο εμβληματικές αλλαγές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», ήταν η δημιουργία του ΕΛΚΑΚ και η ανάπτυξη ενός εγχώριου αμυντικού οικοσυστήματος, με στόχο να εξελίξουμε τις τεχνολογικές μας δυνατότητες. Ήταν η απάντησή μας στα ερωτήματα που θέτει η νέα εποχή με τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκληρωμένου συστήματος αμυντικής καινοτομίας».

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

Διπλωματικό θρίλερ με πίεση στο Ισραήλ: Πιθανή μερική αποχώρηση από τον Λίβανο εν μέσω απαιτήσεων Αρχηγού Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ προσανατολίζεται σε μια μερική αποχώρηση των στρατευμάτων του από τον Νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ισραηλινό Κανάλι 13. Το ζήτημα της απομάκρυνσης των δυνάμεων του IDF από συγκεκριμένες περιοχές βρίσκεται στο επίκεντρο των κρίσιμων διαβουλεύσεων που διεξάγονται στην Ουάσινγκτον μεταξύ ισραηλινών και λιβανέζικων αντιπροσωπειών. Ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι ο ισραηλικός στρατός κατέλαβε εδάφη τις τελευταίες ημέρες με αποκλειστικό σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να αποχωρήσει στη συνέχεια από αυτά.
00:00:00

LIVE Κυριακή 22:00 – Τα αποτελέσματα συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν – Απειλές Τραμπ

Μην χάσετε απόψε, Κυριακή, στις 22:00 το LIVE του NemesisHD «Τα αποτελέσματα συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν - Απειλές Τραμπ». Παρακολουθήστε εδώ:

Απειλές Τραμπ κατά Ιράν εν μέσω συνομιλιών: «Μαζέψτε τη Χεζμπολάχ, θα σας χτυπήσουμε»

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη για την κατάσταση στον Λίβανο εξαπέλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια ώρα που ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς βλέπει ενδείξεις προόδου στις εν εξελίξει διμερείς συνομιλίες στην Ελβετία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαίτησε την άμεση παύση των ενεργειών της Χεζμπολάχ, απειλώντας με νέα στρατιωτικά πλήγματα, γεγονός που αποτυπώνει την εύθραυστη ισορροπία της πρόσφατης διμερούς συμφωνίας.

LIVE Σάββατο 22:00 – Κλειστά ή Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ – Πόλεμος Ιράν-Ισραήλ-ΗΠΑ & Ελληνοτουρκικά

Μην χάσετε απόψε, Σάββατο, στις 22:00 το LIVE του NemesisHD «Κλειστά ή Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ - Πόλεμος Ιράν-Ισραήλ-ΗΠΑ & Ελληνοτουρκικά».

Περισσότερες Εξελίξεις